Pasta med svamp, spenat och vitlök
Pasta som spagetti med svamp, spenat, vitlök, valnötter, ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar.
En vegetarisk lyxig pasta med vitlöksrostad svamp till fest eller vardags.
Skiva upp en god surdegsbaguette (baka själv eller värm på bake-off) och tärna några tomater du blandar med olivolja samt vinäger och servera till pastan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rensa svampen och skär i skivor.
- Skala och skär vitlök i tunna skivor.
- Lägg ut svampen på en djup plåt med bakplåtspapper.
- Strö över vitlöken.
- Blanda saften från en halv citron med hälften av oljan och pensla svampen med.
- Salta och peppra svampen samt rosta den i 20 minuter.
- Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
- Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
- Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
- Skölj ruccola och spenat.
- Riv parmesanost.
- Krossa valnötterna grovt.
- Blanda hälften av svampen med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
- Servera och garnera varje portion med några bitar svamp samt strö gärna över lite extra parmesan.
Varianter
Du kan ta lyxiga portabellosvampar som på bilden eller skogschampinjoner. Vanliga champinjoner funkar också eller annan matsvamp.
Tänk på att parmesan ej är vegetarisk - välj om du vill en vegan parmesan som Violife prosociano.
Vegan variant
Använd pasta utan ägg samt vegan parmesan som prosociano från Violife för en vegan pasta.
Med rostad Serranoskinka
En god variant är att toppa med rostad Serranoskinka istället för fräst svamp.
Att dricka till
Till pastan och den vitlöksrostade svampen så tycker jag ett lättare rött vin som Chianti av druvan Sangiovese passar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal