Pasta med svamp, spenat och vitlök

Pasta med svamp, spenat, vitlök, valnötter, ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar. En vegetarisk lyxig pasta med vitlöksrostad svamp till fest eller vardags. Du kan ta lyxiga portabellosvampar som på bilden eller skogschampinjoner. Vanliga champinjoner funkar också eller annan matsvamp.
Skiva upp en god surdegsbaguette och tärna några tomater du blandar med olivolja samt vinäger och servera till pastan.

4 portioner pasta med svamp, spenat och vitlök

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner som skogschampinjon eller Portabello
  • 4 klyftor vitlök
  • 350 gram spagetti eller pasta som penne, fjärilar eller gnocchi
  • 150 gram valnötter
  • 65 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1,5 citroner
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Skala och skär vitlök i tunna skivor.
  4. Lägg ut svampen på en djup plåt med bakplåtspapper.
  5. Strö över vitlöken.
  6. Blanda saften från en halv citron med hälften av oljan och pensla svampen med.
  7. Salta och peppra svampen samt rosta den i 20 minuter.
  8. Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
  9. Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
  10. Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
  11. Skölj ruccola och spenat.
  12. Riv parmesanost.
  13. Krossa valnötterna grovt.
  14. Blanda hälften av svampen med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
  15. Servera och garnera varje portion med några bitar svamp samt strö gärna över lite extra parmesan.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer