Pasta med svamp, spenat och vitlök

Introduktion och förberedelse

Pasta som spagetti med svamp, spenat, vitlök, valnötter, ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar.

En vegetarisk lyxig pasta med vitlöksrostad svamp till fest eller vardags.

Skiva upp en god surdegsbaguette (baka själv eller värm på bake-off) och tärna några tomater du blandar med olivolja samt vinäger och servera till pastan.

Varianter

Du kan ta lyxiga portabellosvampar som på bilden eller skogschampinjoner. Vanliga champinjoner funkar också eller annan matsvamp.

Tänk på att parmesan ej är vegetarisk - välj om du vill en vegan parmesan som Violife prosociano.

Vegan variant

Använd pasta utan ägg samt vegan parmesan som prosociano från Violife för en vegan pasta.

Med rostad Serranoskinka

En god variant är att toppa med rostad Serranoskinka istället för fräst svamp.

Att dricka till

Till pastan och den vitlöksrostade svampen så tycker jag ett lättare rött vin som Chianti av druvan Sangiovese passar.

Spagetti pasta med stekt svamp i vitlök och tillbehör på tallrik
Spagetti eller annan pasta får god smak av stekt svamp i vitlök, olivolja och citron. Parmesan eller annan riven ost på är valfritt. Babyspenat och tärnade tomater friskar upp. Gott med surdegsbröd till.

4 portioner pasta med svamp, spenat och vitlök

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner som skogschampinjon eller Portabello
  • 4 klyftor vitlök
  • 350 gram spagetti eller pasta som penne, fjärilar eller gnocchi
  • 150 gram valnötter
  • 65 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1,5 citroner
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Skala och skär vitlök i tunna skivor.
  4. Lägg ut svampen på en djup plåt med bakplåtspapper.
  5. Strö över vitlöken.
  6. Blanda saften från en halv citron med hälften av oljan och pensla svampen med.
  7. Salta och peppra svampen samt rosta den i 20 minuter.
  8. Börja under tiden koka upp vatten till pastan.
  9. Koka pastan enligt paket. Vanligtvis 8-10 minuter för spagetti.
  10. Pressa ut citronsaft och blanda med olivolja.
  11. Skölj ruccola och spenat.
  12. Riv parmesanost.
  13. Krossa valnötterna grovt.
  14. Blanda hälften av svampen med pastan tillsammans med citron, olivolja, parmesan, valnötter, ruccola, spenat, salt och peppar. Smaka av med salt.
  15. Servera och garnera varje portion med några bitar svamp samt strö gärna över lite extra parmesan.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15