Pasta Amatriciana

Introduktion och förberedelse

Pasta Amatriciana är en italiensk pasta med rimmat lufttorkat sidfläsk och pecorino i tomatsås.

Pastan lagas helst med Guanciale som är ett rimmat lufttorkat italienskt fläsk från griskind smaksatt med bla svartpeppar. Fläskfettet ger tomatsåsen - Sugo all'amatriciana - en mycket god och speciell smak.

Serveringsförslag

Jag serverade med Bucatini pasta som är tjocka ihåliga spagetti. Annan valfri pasta går också fint som spagetti, penne, rigatoni eller liknande.

Tips

  • Guanciale fläsk finns som hel bit men även tärnad i välsorterade delikatessdiskar/köttdiskar. Fråga ev. om de kan ta hem.
  • Chilin som blir över kan du spara och använda till annat. Ex. hacka ner och ha i annan maträtt. Den är nu mycket mildare.

Alternativ

  • Hittar du ej Guanciale fläsk så kan du laga med pancetta eller rimmat sidfläsk samt tillsätta något krm extra svartpeppar. Även om det inte riktigt blir samma sak så blir det gott det också.
  • San Marzano tomater kan bytas mot andra hela skalade tomater på burk eller krossade tomater av bättre sort som ex. Mutti. Alternativ är att använda färska tomater.
  • Röd spansk hel chili kan bytas mot något krm chilifläsk eller en torkad hel bit chili.
  • Jag lagade med vitt matlagningsvin. Alternativ är ett vitt torrt neutralt fruktigt vin - ej ekfatslagrat - som Frascati från Lazio där byn Amatrice ligger som gett namn åt pastan. Detta vin kan man då även dricka lätt kylt till pastan.

Med få men fina råvaror som Guanciale fläsk, San Marzano tomater, Pecorino Romano, vitt vin, olivolja samt färsk chili får du en mycket god pastarätt.
Med få men fina råvaror som Guanciale fläsk, San Marzano tomater, Pecorino Romano, vitt vin, olivolja samt färsk chili får du en mycket god pastarätt.

4 portioner pasta Amatriciana

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram Guanciale fläsk
  • 3 msk olivolja
  • 1 röd spansk chili
  • 400 gram, 1 burk, hela konserverade San Marzano tomater
  • 1 dl torrt vitt vin, förslagsvis matlagningsvin eller vitt italienskt som Frascati
  • 3 krm salt
  • 80 gram pecorino romano
  • 400 gram Bucatini pasta

Tillagning

  1. Skär bort svålen på fläsket om du önskar det. Skrapa även bort det mesta av svartpepparn/kryddblandningen runt fläsket. Tärna fläsket i 1x1 cm tärningar.
  2. Skölj chilin. Skär bort blomfäste och dela på längden. Tillsätt till pannan.
  3. Stek och bryn fläsk och chili i 3 msk olivolja på lite över medelvärme i 5 minuter. Använd en stor pannan med höga kanter.
  4. Ta upp chilin och fläskbitarna ur fettet och lägg i en skål vid sidan samt täck över till senare. Lämna fettet i pannan.
  5. Ta upp de hela tomaterna ur burken och hacka dem. Tillsätt all tomat till pannan med fettet. Lägg tillbaka chilin.
  6. Tillsätt vitt vin.
  7. Rör om och koka såsen under lock i 15 minuter.
  8. Börja koka pasta. Bucatini har 8 minuters koktid.
  9. Riv pecorino.
  10. Ta upp chilin ur pastasåsen.
  11. Smaka av pastasåsen med salt.
  12. Häll av pastan och spara 1 dl av pastavattnet.
  13. Blanda pastan med tomatsåsen i pannan. Tillsätt fläsk, 1 dl pastavatten samt nästan all pecorino. Blanda runt väl.
  14. Servera pastan med riven pecorino på toppen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-05

Tillbehör och liknande recept: