Päronsallad med ädelost och rökt kött

En sallad med tunt skivade päron toppade med ädelost, tunt skivat rökt kött, valnötter, grönsallad, balsamvinäger, svartpeppar och olivolja. En slags päroncarpaccio. 

Sött och fruktigt päron passar utmärkt ihop med salt smakrik ädelost och rökt kött tillsammans med rostade knapriga valnötter, frisk grönsallad samt aromatisk sötsyrlig balsamvinäger. 

2 portioner päronsallad med ädelost och rökt kött

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1/2 dl valnötter
  • 1 stort päron ex. Conference
  • 1 tsk pressad citron
  • 50 gram rökt kött som hjortkött eller liknande
  • 50 gram ädelost som Saint Aigur, Roquefort, gorgonzola eller Kvibille
  • 20 gram finbladig grönsallad som ex. mache
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter. Ställ åt sidan.
  2. Skär rökt kött i så tunna skivor du kan.
  3. Skölj päron och skär bort toppen och lite av botten. Skiva så tunt du kan med kniv eller i mandolin.
  4. Fördela och sprid päronskivorna på två tallrikar. Pensla päronen med pressad citron.
  5. Skölj sallad och fördela över päronen.
  6. Dela ädelosten i grova bitar och fördela dem på salladen.
  7. Fördela över valnötter.
  8. Droppa över balsamvinäger samt olivolja.
  9. Toppa med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Till salladen behöver du päron, flingsalt, valnötter, ädelost, rökt kött, grönsallad, svartpeppar, balsamvinäger och olivolja.
Till salladen behöver du päron, flingsalt, valnötter, ädelost, rökt kött, grönsallad, svartpeppar, balsamvinäger och olivolja.
Skiva päron tunt med en mandolin och sprid ut i botten på en tallrik.
Skiva päron tunt med en mandolin och sprid ut i botten på en tallrik.
Fördela tunt skivat rökt kött över päronen.
Fördela tunt skivat rökt kött över päronen.
Lägg på finbladig grönsallad samt smulad ädelost.
Lägg på finbladig grönsallad samt smulad ädelost.
Strö över rostade valnötter och svartpeppar.
Strö över rostade valnötter och svartpeppar.
Ringla över balsamvinäger samt olivolja innan servering.
Ringla över balsamvinäger samt olivolja innan servering.

Serveringsförslag

Passar som förrätt eller lättare sallad till lunch eller middag om du dubblerar portionerna. 

Varianter

  • Du kan ta valfritt päron. Jag använde Conference. Det blir även gott med äpple. 
  • Jag tog rökt hjortstek men annat rökt kött som förslagsvis renstek eller suovas, rådjur, vildsvin eller nötkött passar också. Vidare passar carpaccio av nötkött, lufttorkad skinka eller liknande charkdelikatess. 
  • Kött kan uteslutas för vegetarisk variant. 
  • Du kan ta valfri späd grönsallad. Jag tog blad av machesallad. 
  • Välj gärna en fin balsamvinäger. Kolla efter Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP och Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP. Samt Aceto Balsamico di Modena IGP. Alternativ är balsamicosirap. 
  • Olivolja kan bytas mot valnötsolja eller hasselnötsolja. 
  • Som ädelost kan du ta Saint Aigur eller Roquefort, gorgonzola, engelsk Stilton, svensk Kvibille eller Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.
  • Ädelost kan bytas mot annan ost som förslagsvis getost, chevre, brie, camembert eller gruyere. 

Att dricka till

Kyld torr cider från Normandie eller Sverige passar utmärkt. Eller en mousserande Cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne.

Vidare passar kylt vitt vin som smörig Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Gewurtztraminer, Pinot Gris eller Riesling från Alsace är fler förslag. 

Söta krispiga päron, krämig ädelost, knapriga valnötter och salt rökt kött passar mycket bra ihop.
Söta krispiga päron, krämig ädelost, knapriga valnötter och salt rökt kött passar mycket bra ihop.

E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 328 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-15

Tillbehör och liknande: