Mandelpannacotta
Mandelpannacotta med färska bär. Pannacotta smaksatt med mandellikör - här Amaretto.
Grädde, vanilj och mandel blir gott ihop toppat med färska bär som blåbär och hallon.
Du behöver sex formar eller små glas på runt en dl att servera pannacottan i. Räkna ca 0,75 dl per portion. Det blir totalt ca 4,5 dl pannacottasmet.
Pannacottorna kan du förbereda någon dag i förväg i kylen och sedan garnera till servering. Kan även garneras med några blad citronmeliss.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten minst fem minuter.
- Koka upp grädde, likör, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
- Sätt åt sidan att svalna något till ca 60 grader.
- Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Tillsätt och rör i dem i den varma grädden.
- Ta fram sex portionsformar eller glas på minst en dl. Fördela någon tsk flagad mandel i botten på varje form. Fördela gräddblandningen - ca 0,75 dl i varje form.
- Låt svalna på en bricka.
- Täck över med lite gladplast och ställ i kylen att kallna och stelna i minst tre timmar.
- Servering: Skölj och rensa bär. Fördela bär på pannacottan. Rosta någon dl flagad mandel i en torr stekpanna så den får lite färg. Strö över mandeln vid servering.
Varianter
Du kan även toppa med andra färska bär som urkärnade körsbär, jordgubbar, hjortron, björnbär, tärnad kiwi osv. Eller sylt eller rårörda bär.
Du kan smaksätta med annan likör som citronlikör, vit chokladlikör, Baileys gräddlikör eller kaffelikör.
Att dricka till
Gott med ett glas dessertvin till ex. Icewein eller varför inte en mandellikör som Amaretto eller punsch.
Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal