Mandelpannacotta

Introduktion och förberedelse

Mandelpannacotta med färska bär. Pannacotta smaksatt med mandellikör - här Amaretto.

Grädde, vanilj och mandel blir gott ihop toppat med färska bär som blåbär och hallon.

Du behöver sex formar eller små glas på runt en dl att servera pannacottan i. Räkna ca 0,75 dl per portion. Det blir totalt ca 4,5 dl pannacottasmet.

Pannacottorna kan du förbereda någon dag i förväg i kylen och sedan garnera till servering. Kan även garneras med några blad citronmeliss.

Varianter

Du kan även toppa med andra färska bär som urkärnade körsbär, jordgubbar, hjortron, björnbär, tärnad kiwi osv. Eller sylt eller rårörda bär.

Du kan smaksätta med annan likör som citronlikör, vit chokladlikör, Baileys gräddlikör eller kaffelikör.

Att dricka till

Gott med ett glas dessertvin till ex. Icewein eller varför inte en mandellikör som Amaretto eller punsch.

6 port mandelpannacotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 22 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 2,5 gelatinblad
  • 5 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl mandellikör som Amaretto
  • 50 gram flagad mandel (2 msk till formar och resten till garnering)
  • 125 gram färska hallon, 1 pkt
  • 125 gram färska blåbär, 1 pkt

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten minst fem minuter.
  2. Koka upp grädde, likör, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Sätt åt sidan att svalna något till ca 60 grader.
  4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Tillsätt och rör i dem i den varma grädden.
  5. Ta fram sex portionsformar eller glas på minst en dl. Fördela någon tsk flagad mandel i botten på varje form. Fördela gräddblandningen - ca 0,75 dl i varje form.
  6. Låt svalna på en bricka.
  7. Täck över med lite gladplast och ställ i kylen att kallna och stelna i minst tre timmar.
  8. Servering: Skölj och rensa bär. Fördela bär på pannacottan. Rosta någon dl flagad mandel i en torr stekpanna så den får lite färg. Strö över mandeln vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.