Pannacotta med yoghurt

Pannacotta med yoghurt. En smalare pannacotta med mindre grädde och god yoghurt. Recept på pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin.

Här har jag valt mer grekisk matyoghurt istället för en del av grädden.

Matyoghurt ger en lite friskare och riktigt god men mindre gräddig pannacotta. Du kan ta vilken yoghurt du vill som Turkisk eller Grekisk matyoghurt.

En smidig dessert om du vill förbereda och göra i god tid innan på dagen eller 1-2 dagar innan. Kan också frysas och sedan tinas i kylen. Pannacottan häller du i små glas till minidesserter till buffé eller i portionsformar eller glas.

Serveringsförslag

Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar eller prova syrlig passionsfruktspulp till. Eller gör en sylt som Drottningsylt till.

Också gott till är marinerad citrus - bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.

Att dricka till

Sött dessertvin till pannacotta är en höjdare. Förslag är franskt Sauternes eller Beaumes de Venise; eller Italienskt Vin Santo.

10 st små glas eller 4-5 portionerionsformar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl grädde
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grekisk eller turkisk matyoghurt
  • Garneringsförslag: 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller 6 st passionsfrukter

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
  2. Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull.
  3. Ta av grädden från plattan och låt stå i 5 minuter.
  4. Lyft upp gelatinbladen och vispa ut i grädden.
  5. Blanda i yoghurten i grädden.
  6. Fördela pannacottasmeten i tio små glas eller 4-5 portionsformar.
  7. Ställ i kyl i några timmar - ca 3 timmar. Hit kan du förbereda pannacottan och ha i kylen (täck över med lite plastfilm).
  8. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Den kan även frysas och tinas i kyl över natten till servering.
  9. Servera och garnera pannacottan till servering med färska bär, sylt eller marinerad citrus. Några blad citronmeliss är också fint.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer