Lakritspannacotta

Pannacotta smaksatt med lakritspulver. Garnera gärna med färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär. Man kan också toppa med hallonsylt eller annan sylt som hjortronsylt. Vidare passar passionsfrukt på toppen. Citronmeliss kan man också garnera med.

Vintips:

Till lakritspannacotta passar ett sött dessertvin ex. Amfora Muscat eller valfri sort sött dessertvin. 

4 portioner lakritspannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk socker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 färska hallon att garnera med

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Vispa ihop grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt den - frön och vaniljstång.
  3. Sjud upp under omrörning. Ta av från värmen. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det till grädden och rör så att det löser sig.
  5. Förbered fyra portionsformar eller låga glas.
  6. Dela upp och fördela pannacotta-smeten i formarna eller glasen.
  7. Låt svalna, täck över med gladplast samt sätt in i kylen på en bricka eller tallrik att stelna i minst 3 timmar.
  8. Vid servering så garnerar du med önskat tillbehör ex. färska hallon. Du kan servera pannacottan kvar i formarna eller glasen på varsin tallrik och garnera på samt runt om. Eller så stjälper du upp dem ur formarna eller glasen på tallrik. Skär ev. runt kanten med en skalkniv om de ej lossnar.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer