Lakritspannacotta

Introduktion och förberedelse

Pannacotta smaksatt med lakritspulver - en lakritspannacotta - du lagar med äkta grädde, vaniljstång och gelatin.

Jag tog lakritspulver från Kung Markatta men ett annat tips är fint lakritspulver från danska Johan Bülow.

Gillar du lakrits extra mycket kan du smaka av gräddblandningen innan du kyler den med mer lakrits som mer fint och/eller salt lakritspulver; mer söt eller salt lakritssirap.

Serveringsförslag

  • Garnera gärna med färska bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär. Speciellt syrliga hallon passar med lakritssmaken.
  • Man kan också toppa och garnera extra fint med halloncoulis - hallonsås - som på bilden nedan.
  • Garnera genom att pudra över salt eller sött lakritspulver, ringla över lakritssirap och/eller strö över lakritsgranulat (Raw-lakrits) för lite crunch. Eller garnera med lakritsgodis som en lakritspipa om du har humor.
  • Vidare kan man garnera med hallonsylt eller annan sylt som hjortronsylt - mylta.
  • Vidare passar passionsfrukt på toppen.
  • Citronmeliss kan man också garnera med.

Vintips:

Till lakritspannacotta passar ett sött dessertvin ex. Amfora Muscat eller valfri sort sött dessertvin.

Pannacotta smaksatt med lakrits serverad med hallonsås och färska hallon, jordgubbar och blåbär.
Pannacotta smaksatt med lakrits serverad med hallonsås och färska hallon, jordgubbar och blåbär. Hallonsmaken passar mycket bra ihop med lakritsen. Pricken över i är ett sött dessertvin till också.

4 portioner lakritspannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk strösocker
  • 2 tsk lakritspulver förslagsvis Kung Markatta eller annat sött eller salt lakritspulver eller lakritssirap
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 färska hallon att garnera med

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Vispa ihop grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt den - frön och vaniljstång.
  3. Sjud upp under omrörning. Ta av från värmen. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det till grädden och rör så att det löser sig.
  5. Förbered fyra portionsformar eller låga glas.
  6. Dela upp och fördela pannacotta-smeten i formarna eller glasen.
  7. Låt svalna, täck över med gladplast samt sätt in i kylen på en bricka eller tallrik att stelna i minst 3 timmar.
  8. Vid servering så garnerar du med önskat tillbehör ex. färska hallon. Du kan servera pannacottan kvar i formarna eller glasen på varsin tallrik och garnera på samt runt om. Eller så stjälper du upp dem ur formarna eller glasen på tallrik. Skär ev. runt kanten med en skalkniv om de ej lossnar.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-07