Lakritspannacotta

Pannacotta smaksatt med lakritspulver. Garnera gärna med färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär. Man kan också toppa med hallonsylt eller annan sylt som hjortronsylt. Vidare passar passionsfrukt på toppen. Citronmeliss kan man också garnera med.

Vintips:

Till lakritspannacotta passar ett sött dessertvin ex. Amfora Muscat eller valfri sort sött dessertvin.

4 portioner lakritspannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk socker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 färska hallon att garnera med

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Vispa ihop grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt den - frön och vaniljstång.
  3. Sjud upp under omrörning. Ta av från värmen. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det till grädden och rör så att det löser sig.
  5. Förbered fyra portionsformar eller låga glas.
  6. Dela upp och fördela pannacotta-smeten i formarna eller glasen.
  7. Låt svalna, täck över med gladplast samt sätt in i kylen på en bricka eller tallrik att stelna i minst 3 timmar.
  8. Vid servering så garnerar du med önskat tillbehör ex. färska hallon. Du kan servera pannacottan kvar i formarna eller glasen på varsin tallrik och garnera på samt runt om. Eller så stjälper du upp dem ur formarna eller glasen på tallrik. Skär ev. runt kanten med en skalkniv om de ej lossnar.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer