Lakritspannacotta

Introduktion och förberedelse

Pannacotta smaksatt med lakritspulver. Garnera gärna med färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär. Man kan också toppa med hallonsylt eller annan sylt som hjortronsylt. Vidare passar passionsfrukt på toppen. Citronmeliss kan man också garnera med.

Vintips:

Till lakritspannacotta passar ett sött dessertvin ex. Amfora Muscat eller valfri sort sött dessertvin.

4 portioner lakritspannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1,5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk socker
  • 2 tsk lakritspulver
  • 0,5 vaniljstång
  • 16 färska hallon att garnera med

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Vispa ihop grädde, socker och lakritspulver i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt den - frön och vaniljstång.
  3. Sjud upp under omrörning. Ta av från värmen. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det till grädden och rör så att det löser sig.
  5. Förbered fyra portionsformar eller låga glas.
  6. Dela upp och fördela pannacotta-smeten i formarna eller glasen.
  7. Låt svalna, täck över med gladplast samt sätt in i kylen på en bricka eller tallrik att stelna i minst 3 timmar.
  8. Vid servering så garnerar du med önskat tillbehör ex. färska hallon. Du kan servera pannacottan kvar i formarna eller glasen på varsin tallrik och garnera på samt runt om. Eller så stjälper du upp dem ur formarna eller glasen på tallrik. Skär ev. runt kanten med en skalkniv om de ej lossnar.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer