Pannacotta med vaniljyoghurt

Introduktion och förberedelse

Pannacotta med vaniljyoghurt och grädde. Gott med färska bär till som hallon, blåbär och/eller jordgubbar. En dessert som är både enkel och underbart god.

Här en smalare variant på pannacotta med vaniljyoghurt och lite mindre mängd grädde än vanlig pannacotta men ack så god.

Med färska bär

Den söta pannacottan och vaniljsmaken passar bra med syran i färska bär. Du kan ta valfria färska bär eller blanda de du har eller gillar. Gott är:

  • 20 färska hallon, ca 1 pkt 120 gram.
  • 0,5 liter färska blåbär.
  • 15 färska jordgubbar eller 0,5 liter.
  • 0,5 liter björnbär.
  • Eller andra bär som smultron, hjortron, urkärnade körsbär, röda- eller svarta vinbär, lätt sockrade krusbär med flera.

Kan förberedas i god tid

Detta är en bra dessert att förbereda 1-3 dagar innan så kan du umgås med gästerna sen på middagen istället. Vid servering så tar du fram och serverar pannacottan kall samt garnerar med färska bär eller det du vill.

Vintips:

Servera gärna ett sött dessertvin till italiensk Recioto, tyskt Icewein eller ett sött franskt Sauternes eller liknande med ädelröta.

Vaniljyoghurtpannacotta toppad med färska jordgubbar och citronmeliss.
Vaniljyoghurtpannacotta toppad med färska jordgubbar och citronmeliss. Jag kan verkligen rekommendera att servera ett sött dessertvin till som Italiensk Recioto, tyskt Icewein eller fransk Sauternes.

4 portioner pannacotta med vaniljyoghurt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • GARNERING: 120-250 gram färska bär som 20 färska hallon, 0,5 liter blåbär, jordgubbar, björnbär eller valfria bär eller blanda
  • 4 blad citronmeliss

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädden i en kastrull med sockret och vanilj samt den urskrapade vaniljstången.
  3. Ta av från värmen och låt svalna till runt 60 grader. Ta upp vaniljstången.
  4. Krama ur gelatinbladen och vispa dem med grädden tills de smält.
  5. Förbered 4 småglas eller småformar. Det blir cirka 1,5 dl pannacotta var.
  6. Rör i yoghurten i pannacottablandningen och häll upp i glas. Sätt på en tallrik och ställ i kylen att stelna. Det tar minst 4 timmar. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen 1-3 dagar.
  7. Servera pannacottan i formen. Ställ på en tallrik och lägg bär över och runt. Ett blad citronmeliss kan man garnera med. Även lite pudrat florsocker blir fint.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.