Pannacotta med matyoghurt
Pannacotta med matyoghurt är en smalare pannacotta med mindre grädde och god krämig matyoghurt.
En variant på denna italienska klassiska dessert med grädde, socker, vanilj och så lite gelatin samt matyoghurt istället för en del av grädden.
Matyoghurt ger en lite friskare och riktigt god men lite smalare pannacotta. Du kan ta vilken matyoghurt du vill som förslagsvis Turkisk eller Grekisk matyoghurt.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
- Koka upp grädde, socker och vanilj i en kastrull.
- Ta av grädden från plattan och låt stå i 5 minuter.
- Lyft upp gelatinbladen och vispa ut i grädden.
- Blanda i yoghurten i grädden.
- Fördela pannacottasmeten i tio små glas eller 5 portionsformar.
- Ställ i kyl i några timmar - ca 3 timmar. Hit kan du förbereda pannacottan och ha i kylen (täck över med lite plastfilm).
- Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Den kan även frysas och tinas i kyl över natten till servering.
- Servera och garnera pannacottan till servering med färska bär, sylt eller marinerad citrus. Några blad citronmeliss är också fint.
Kan förberedas innan
En smidig dessert om du vill förbereda och göra i god tid innan på dagen eller 1-2 dagar innan. Kan också frysas och sedan tinas i kylen. Pannacottan häller du i små glas till minidesserter till buffé eller i portionsformar eller glas.
Serveringsförslag
Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar eller prova syrlig passionsfruktspulp till. Eller gör en sylt som Drottningsylt till.
Också gott till är marinerad citrus - bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
Att dricka till
Sött dessertvin till pannacotta är en höjdare. Förslag är franskt Sauternes eller Beaumes de Venise; eller Italienskt Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal