Citronlikör
Gör din egen citronlikör likt en Limoncello med citronskal, socker, sprit och lite vanilj.
Räkna med att citronlikören ska stå och få smak i tre veckor.
Tillagning
- Lägg sockret i en skål och häll på spriten. Rör om och låt sockret lösa sig under några minuter.
- Skölj citronerna noga och torka dem. Skala av det gula skalet med potatisskalare. Hacka eller klipp skalet i strimlor.
- Häll upp spriten till citronlikören i en flaska.
- Dela vaniljstången längs med på mitten. Skrapa ur vaniljfrön och pilla ner i flaskan med spriten tillsammans med resten av vaniljstången och citronskalen.
- Sätt på kork eller skruvkorken igen.
- Ställ flaskan mörkt och svalt - förslagsvis i garderoben eller något köksskåp - i tre veckor. Vänd och skaka flaskan då och då.
- Sila upp citronlikören, ex. genom en silduk och tratt, eller tesil, på små flaskor eller en stor flaska.
- Nu är citronlikören klar men får gärna stå och mogna i smaken några veckor.
Serveringsförslag
- Likören kan serveras kyld som shot.
- Som aperitif innan eller digestif efter maten On The Rocks med is.
- Blanda till bål med mousserande prosecco och tonic, is och citronskivor.
- Användas i drinkar eller cocktails - som denna Limoncello Tonic, blanda med cava eller prosecco till Limoncello Spritzer.
- Passar också att servera till kaffe, espresso, fika eller desserter lätt kyld i likörglas.
- Gott är även att smaksätta bakverk och desserter med likören som denna panna cotta eller skeda över en sorbet - som speciellt jordgubbssorbet - eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal