Pannacotta med björnbär

Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan häller du i portionsformar för att stelna i kyl eller frys. Du kan också göra åtta mindre portioner i små glas som då passar att servera på en buffé. Kan lagas i god tid innan servering - förslagsvis dagen innan - det är bara bra så hinner den stelna. 

Istället för färska björnbär kan du tina frysta björnbär och toppa med. Eller ta andra bär som färska hallon, vinbär eller jordgubbar. 

Vintips: Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.

4 portioner pannacotta med björnbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 0,5 liter färska björnbär

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten i en skål.
  2. Skär itu vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stängerna också.
  3. Tillsätt grädde och socker till vaniljen i kastrullen. Koka upp och rör då och då. Stäng sedan av värmen.
  4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen. Rör tills gelatinbladen löst sig i den varma grädden.
  5. Förbered formar - åtta små glas eller 4 portionsformar - på en bricka.
  6. Häll upp gräddblandningen i formarna.
  7. Ställ pannacottan att stelna i kyl i några timmar, förslagsvis 3 timmar. Eller över natten. Frysen kan också användas för att kyla snabbare. Dock ska pannacottan ej vara fryst såklart.
  8. Rensa och skölj björnbär.
  9. Servera pannacottan med färska björnbär på toppen. Du kan servera pannacottan i formarna eller skära runt kanten och vända upp och ner på desserttallrik (om du gör den i stora portionsformar förstås). Strö sedan björnbär runt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer