Panna cotta italiensk dessert

Panna cotta. En italiensk dessert gjord på grädde, vanilj, socker och gelatinblad.
Panna cotta är gott med något sötsurt till som färska hallon, jordgubbar eller ananas. Eller kall sylt som krusbärssylt. Eller marinerad citrus - sök recept på receptfavoriter.se.
Vintips till panna cotta är ett sött dessertvin som ex. Sauternes eller sött italienskt vin santo.
Ska du ha buffé är panna cotta perfekt att ha som dessert. Dubblera då receptet. Fyll då mindre glas typ snapsglas med panna cotta och servera med färska bär eller marinerade citrus eller kall sylt.
Rabarberkräm passar också till panna cotta. Gör med lite gelatin i så kan du toppa med rabarber som stelnar på toppen av panna cottan - ser snyggt ut i i små glas.

4 portioner panna cotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
  2. Häll grädde i en stor kastrull och sätt på att koka. Skrapa under tiden ur fröna ur vaniljstången och tillsätt med sockret. Rör så att sockret löser sig. Förbered 4 små formar i storlek 1,5 dl på brickor att hälla panna cottan i.
  3. När grädden börjar sjuda och innan den kokar över tar du av den från värmen.
  4. Rör ner gelatinblad i den varma grädden.
  5. Häll upp i formar och låt stå kallt tills det stelnat, vilket brukar ta några timmar.
  6. Serveras kall på tallrik. Du kan servera i formen eller skära runt kanten och stjälpa upp pannacottan i mitten på en tallrik. Garnera med färska hallon, jordgubbar eller färsk ananas på toppen eller vid sidan. Eller servera med marinerad citrus vid sidan av panna cottan.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer