Oxfilépytt

Oxfilépytt med stekt ägg och rödbetor. En lyxig pytt med tärnad oxfilé, potatis och hackad lök serverad med klassiska tillbehör.

Oxfilépytt är smidigt att laga av styckrester från färsk oxfilé. Ex. om du har en hel oxfilé så kan du ta svansen (den tunnare delen av filén) och huvudet (den tjocka delen längst fram på filén) från filén till annat. Då dessa delar inte är lika möra och fina att servera helstekta eller grillade. De passar bäst att tärna till pyttipanna, Biff Greta eller Biff Rydberg samt till lövbiff eller mala till råbiff.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 400 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja som rapsolja
  • 4 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg
  • 1 dl dijonsenap
  • 4 msk Worcestershiresås
  • 250 gram kokt broccoli eller annan grönsak

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk smör och olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Lägg över potatisen i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  8. Skär oxfilén i ca 1x1 cm tärningar.
  9. Lägg över löken med potatisen.
  10. Stek potatis och lök mjuk i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Ta ut en bit potatis och smaka så att den är mjuk och genomstekt.
  11. Bryn oxfilén några minuter i en msk olja och smör. Lägg över och blanda med potatisen. Sätt in i ugnen.
  12. Stek ägg om du vill ha det till pyttipannan.
  13. Hacka persilja.
  14. Smaka av pyttipannan med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  15. Servera pyttipannan med stekta ägg, rödbetor, saltgurka, Dijonsenap, Worcestershiresås samt gärna någon kokt grönsak som kokt broccoli.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer