Oxfilépytt

Oxfilépytt med stekt ägg och rödbetor. En lyxig pytt med tärnad oxfilé, potatis och hackad lök serverad med klassiska tillbehör.

Oxfilépytt är smidigt att laga av styckrester från färsk oxfilé. Ex. om du har en hel oxfilé så kan du ta svansen (den tunnare delen av filén) och huvudet (den tjocka delen längst fram på filén) från filén till annat. Då dessa delar inte är lika möra och fina att servera helstekta eller grillade. De passar bäst att tärna till pyttipanna, Biff Greta eller Biff Rydberg samt till lövbiff eller mala till råbiff.

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 400 gram oxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja som rapsolja
  • 4 msk hackad persilja
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg
  • 1 dl dijonsenap
  • 4 msk Worcestershiresås
  • 250 gram kokt broccoli eller annan grönsak

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk smör och olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Lägg över potatisen i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  8. Skär oxfilén i ca 1x1 cm tärningar.
  9. Lägg över löken med potatisen.
  10. Stek potatis och lök mjuk i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Ta ut en bit potatis och smaka så att den är mjuk och genomstekt.
  11. Bryn oxfilén några minuter i en msk olja och smör. Lägg över och blanda med potatisen. Sätt in i ugnen.
  12. Stek ägg om du vill ha det till pyttipannan.
  13. Hacka persilja.
  14. Smaka av pyttipannan med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  15. Servera pyttipannan med stekta ägg, rödbetor, saltgurka, Dijonsenap, Worcestershiresås samt gärna någon kokt grönsak som kokt broccoli.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer