Smörkakor med nötter
Introduktion och förberedelse
Smörkakor med nötter är en variant av Finska pinnar.
En slags enkla och lättbakade smöriga mördegskakor som är goda småkakor till fika och kakfat.
Varianter
- Kan garneras med pärlsocker, strössel eller finhackad hackad mandel, pistage eller hasselnötter - eller blanda.
- Kan även fyllas med mandelmassa och kallas då Milanopinnar.
Tillagning
- Sätt ugn på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser utom ägg och nötter till en deg, snabbast går det i matberedare.
- Kyl degen i frysen eller kylen så att den blir kall. Ca en halvtimme.
- Dela degen i fyra bitar, rulla dem till pinnar cirka 40 centimeter breda.
- Pensla rullarna med uppvispat ägg och strössla över nötterna (tryck ner nötterna försiktigt så att de fastnar).
- Dela varje pinne i tio bitar.
- Lägg smörkakorna med några cm mellanrum på bakplåtspapper på en eller två plåtar och grädda dem i tio minuter eller tills de fått färg.
- Ta ut smörkakorna och låt de svalna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal