Smörkakor med nötter
Smörkakor med nötter är en variant av Finska pinnar.
En slags enkla och lättbakade smöriga mördegskakor som är goda småkakor till fika och kakfat.
Tillagning
- Sätt ugn på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser utom ägg och nötter till en deg, snabbast går det i matberedare.
- Kyl degen i frysen eller kylen så att den blir kall. Ca en halvtimme.
- Dela degen i fyra bitar, rulla dem till pinnar cirka 40 centimeter breda.
- Pensla rullarna med uppvispat ägg och strössla över nötterna (tryck ner nötterna försiktigt så att de fastnar).
- Dela varje pinne i tio bitar.
- Lägg smörkakorna med några cm mellanrum på bakplåtspapper på en eller två plåtar och grädda dem i tio minuter eller tills de fått färg.
- Ta ut smörkakorna och låt de svalna.
Varianter
- Kan garneras med pärlsocker, strössel eller finhackad hackad mandel, pistage eller hasselnötter - eller blanda.
- Kan även fyllas med mandelmassa och kallas då Milanopinnar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal