Smörkakor med nötter

Smörkakor med nötter är en variant av finska pinnar. Smörkakor är goda småkakor till fika och kakfat.

40 smörkakor med nötter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 160 gram smör
  • 5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackade nötter

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser utom ägg och nötter till en deg, snabbast går det i matberedare.
  3. Kyl degen i frysen eller kylen så att den blir kall. Ca en halvtimme.
  4. Dela degen i fyra bitar, rulla dem till pinnar cirka 40 centimeter breda.
  5. Pensla rullarna med uppvispat ägg och strössla över nötterna (tryck ner nötterna försiktigt så att de fastnar).
  6. Dela varje pinne i tio bitar.
  7. Lägg smörkakorna med några cm mellanrum på bakplåtspapper på en eller två plåtar och grädda dem i tio minuter eller tills de fått färg.
  8. Ta ut smörkakorna och låt de svalna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer