Smörkakor med nötter

Introduktion och förberedelse

Smörkakor med nötter är en variant av Finska pinnar. En slags enkla och lättbakade smöriga mördegskakor som är goda småkakor till fika och kakfat.

Kan garneras med pärlsocker, strössel eller finhackad hackad mandel eller hasselnötter.

Kan även fyllas med mandelmassa och kallas då Milanopinnar.

40 smörkakor med nötter

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 160 gram smör
  • 5 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 dl hackade nötter

Tillagning

  1. Sätt ugn på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser utom ägg och nötter till en deg, snabbast går det i matberedare.
  3. Kyl degen i frysen eller kylen så att den blir kall. Ca en halvtimme.
  4. Dela degen i fyra bitar, rulla dem till pinnar cirka 40 centimeter breda.
  5. Pensla rullarna med uppvispat ägg och strössla över nötterna (tryck ner nötterna försiktigt så att de fastnar).
  6. Dela varje pinne i tio bitar.
  7. Lägg smörkakorna med några cm mellanrum på bakplåtspapper på en eller två plåtar och grädda dem i tio minuter eller tills de fått färg.
  8. Ta ut smörkakorna och låt de svalna.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.