Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök

Introduktion och förberedelse

Marinerade bönor med honung, balsamvinäger och rödlök passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk.

Blir gott och passar till valfri sorts bönor ex. borlottibönor, adzukibönor, svarta bönor, vita bönor eller kidneybönor.

Garnera ev. med hackad persilja.

Koka helst egna bönor. Annars kan du ta två burkar eller paket färdigkokta bönor av valfri sort.

4 portioner bönor med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 g kokta bönor
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl limesaft
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk honung, gärna flytande Akacia

Tillagning

  1. Börja med att koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna. Eller häll av och skölj köpta kokta bönor från burk.
  2. Fräs pressad vitlök och finhackad rödlök i rikligt med olivolja.
  3. Vänd i bönorna och blanda runt.
  4. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och limesaft. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.