Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök

Introduktion och förberedelse

Marinerade bönor med honung, balsamvinäger och rödlök passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk.

Blir gott och passar till valfri sorts bönor ex. borlottibönor, adzukibönor, svarta bönor, vita bönor eller kidneybönor.

Garnera ev. med hackad persilja.

Koka helst egna bönor. Annars kan du ta två burkar eller paket färdigkokta bönor av valfri sort.

4 portioner bönor med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 g kokta bönor
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl limesaft
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk honung, gärna flytande Akacia

Tillagning

  1. Börja med att koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna. Eller häll av och skölj köpta kokta bönor från burk.
  2. Fräs pressad vitlök och finhackad rödlök i rikligt med olivolja.
  3. Vänd i bönorna och blanda runt.
  4. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och limesaft. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer