Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök

Marinerade bönor med honung, balsamvinäger och rödlök passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnsstekt fisk.

Blir gott och passar till valfri sorts bönor ex. borlottibönor, adzukibönor, svarta bönor, vita bönor eller kidneybönor.

Garnera ev. med hackad persilja.

Koka helst egna bönor. Annars kan du ta två burkar eller paket färdigkokta bönor av valfri sort.

4 portioner bönor med honung och balsamvinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 g kokta bönor
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl limesaft
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk honung, gärna flytande Akacia

Tillagning

  1. Börja med att koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna. Eller häll av och skölj köpta kokta bönor från burk.
  2. Fräs pressad vitlök och finhackad rödlök i rikligt med olivolja.
  3. Vänd i bönorna och blanda runt.
  4. Salta och peppra samt tillsätt vinäger och limesaft. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer