Lingonsylt med äpplen

Späd och koka lingonsylten med äpplen som ger god smak och konsistens. Det speciella med lingon är att de konserverar sig själva med bensoesyra. Lingon och äpplen innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Sylten håller i månader svalt och mörkt. Sterilisera gärna burkar om du ska spara sylten länge. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl. 1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något. Läs mer här om vad du mer kan laga av lingon

1,5 liter lingonsylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 22 min
 • Klart på: 32 min

Ingredienser

 • 0,5 kg lingon, rensade, färska eller frysta
 • 6 dl socker
 • 1 dl vatten
 • 0,75 liter skalat äpple i tärningar

Tillagning

 1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 125 grader i ugnen. Valfritt.
 2. Rensa lingonen.
 3. Skala och ta ur kärnhuset ur äpplena. Skär dem i tärningar ca 2x2 cm.
 4. Blanda äpplen, lingon samt vatten i en stor kastrull och koka upp under omrörning. Mosa ihop med en potatisstöt eller slev.
 5. Koka lingon- och äppelblandningen i ca 13 minuter. Mosa sönder under tiden.
 6. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
 7. Rör i sockret samt koka i ytterligare ca 9 minuter.
 8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
 9. Sätt på lock.
 10. Lingonsylten håller i flera månader. Öppnad burk sylt förvaras i kylen men håller flera veckor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer