Pinchos de jamon

Introduktion och förberedelse

Spanska små lyxmackor eller pinchos med lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Pata Negra eller Serrano. Små snittar eller rostade bröd likt tapas.

Lyxmackorna funkar till fest, buffé, fördrink, välkomsttilltugg med mera.

Val av bröd

  • Jag rostade skivor av vitt bröd - baguette - med lite olivolja i ugnen. De kan också rostas i stekpanna. Eller så skivar du bara nybakt bröd utan att rosta det.
  • En annan god variant är att toppa crostinis på samma vis.
  • Fördelen med pinchos är att de även blir mycket goda med rostat dagsgammalt bröd som du kanske annars skulle slängt.
  • Överkurs är att baka egen baguette och skiva samt toppa utan att rosta.

Portionsberäkning

Här har jag räknat två mackor per portion. Du kan göra fler eller färre ex. om du har flera tilltugg.

Du kan komplettera med pinchos med lax också.

Val av skinka

Välj en så fin lufttorkad spansk eller portugisisk skinka du har råd med. Titta efter lagrad Serrano-skinka eller Iberico Pata Negra - ju finare skinka desto lyxigare blir det.

Riktigt god och fin är Pata negra som kallas Jamón Ibérico de Bellota (ekollon). Denna skinka är från frigående grisar som strövar i ekskogar och äter bara ekollon.

Att dricka till

Gott med en bubblande kall Cava eller torr kyld Fino sherry som Lustau.

Pinchos eller tilltugg med spansk skinka jamon
Pinchos är en slags små tilltugg eller snittar. Lätt att göra med fin spansk skinka som Pata Negra eller annan exklusiv spansk skinka.

4 portioner pinchos de jamon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 8 skivor baguette som surdegsbaugette elller barra rustica
  • 2 msk olivolja
  • 8 cocktailtomater
  • 150 gram spansk lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Serrano eller Pata negra

Tillagning

  1. Valfritt: Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Stek och rosta dem några i taget i en stekpanna så att de får färg. Eller rostad dem i ugnen hastigt på bakplåtspapper på en plåt 225 grader några minuter.
  2. Hacka och krossa tomaterna till en röra.
  3. Fördela och bred på bröden och toppat med en bit skinka på varje bröd. Mal lite svartpeppar över.
  4. Lägg upp på bricka och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.