Pinchos de jamon

Spanska små lyxmackor eller pinchos med lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Pata Negra eller Serrano. Små snittar eller rostade bröd likt tapas. Det är gott att rosta bröden med olivolja i ugn, på grill eller i panna men det går också bra att skiva färskt och helst nybakt bröd och toppa direkt utan att rosta dem.

Fördelen med dessa är att pinchos blir godast med rostat dagsgammalt bröd som du kanske annars skulle slängt. 

Här har jag räknat två mackor per portion. Du kan göra fler eller färre ex. om du har flera tilltugg.

Välj en så fin skinka du har råd med - desto lyxigare blir det. Finaste och dyrast Pata negran kallas jamón ibérico de bellota (ekollon). Denna skinka är från frigående grisar som strövar i ekskogar och äter bara ekollon. Lyxmackorna funkar till fest, buffé, fördrink osv.

Gott med en bubblande kall Cava eller torr kyld Fino sherry.

4 portioner pinchos de jamon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 8 skivor baguette som surdegsbaugette elller barra rustica
  • 2 msk olivolja
  • 8 cocktailtomater
  • 150 gram spansk lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Serrano eller Pata negra

Tillagning

  1. Valfritt: Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Stek och rosta dem några i taget i en stekpanna så att de får färg. Eller rostad dem i ugnen hastigt på bakplåtspapper på en plåt 225 grader några minuter.
  2. Hacka och krossa tomaterna till en röra.
  3. Fördela och bred på bröden och toppat med en bit skinka på varje bröd. Mal lite svartpeppar över.
  4. Lägg upp på bricka och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer