Pinchos de jamon

Spanska små lyxmackor eller pinchos med lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Pata Negra eller Serrano. Små snittar eller rostade bröd likt tapas. Det är gott att rosta bröden med olivolja i ugn, på grill eller i panna men det går också bra att skiva färskt och helst nybakt bröd och toppa direkt utan att rosta dem.

Fördelen med dessa är att pinchos blir godast med rostat dagsgammalt bröd som du kanske annars skulle slängt. 

Här har jag räknat två mackor per portion. Du kan göra fler eller färre ex. om du har flera tilltugg.

Välj en så fin skinka du har råd med - desto lyxigare blir det. Finaste och dyrast Pata negran kallas jamón ibérico de bellota (ekollon). Denna skinka är från frigående grisar som strövar i ekskogar och äter bara ekollon. Lyxmackorna funkar till fest, buffé, fördrink osv.

Gott med en bubblande kall Cava eller torr kyld Fino sherry.

4 portioner pinchos de jamon

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 8 skivor baguette som surdegsbaugette elller barra rustica
 • 2 msk olivolja
 • 8 cocktailtomater
 • 150 gram spansk lufttorkad skinka som Jamon Iberico, Serrano eller Pata negra

Tillagning

 1. Valfritt: Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Stek och rosta dem några i taget i en stekpanna så att de får färg. Eller rostad dem i ugnen hastigt på bakplåtspapper på en plåt 225 grader några minuter.
 2. Hacka och krossa tomaterna till en röra.
 3. Fördela och bred på bröden och toppat med en bit skinka på varje bröd. Mal lite svartpeppar över.
 4. Lägg upp på bricka och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer