Kycklingfärsspett

Introduktion och förberedelse

Kycklingfärsspett med vitlök och garam masala. Du kan ugnssteka eller grilla spetten.

Istället för träspett kan du ta andra grillspett - ett tips är platta (turkiska) grillspett som har fördelen att kycklingfärsen sitter bättre fast vid grillningen.

Istället för att grillas eller ugnsstekas kan spetten också stekas i stekpanna eller grillpanna.

Spetten är goda till det mesta - du kan förslagsvis servera dem som dessa biffar med tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad.

5 portioner kycklingfärsspett

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram kycklingfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk garam masala curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk matolja eller olivolja
  • 10 träspett

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen.
  2. Skala och pressa vitlöken i en bunke.
  3. Blanda i kycklingfärsen med garam masala, svartpeppar, salt och vetemjöl.
  4. Doppa händerna i lite olja och forma samt kläm till färsen runt varje spett.
  5. I ugn: lägg kycklingfärsspetten på ett grillgaller med en ugnsplåt under.
  6. Ugnsstek spetten i 20-25 minuter tills de är genomstekta. Sätt ev. på grillen några minuter på slutet och flytta upp kycklingen så att den får färg.
  7. På grillen: fördela spetten på grillgallret och låt de steka så de får yta. Pilla försiktikt loss dem, vänd dem och grilla dem runt om. Rör dem inte för mycket då de kan ramla sönder. Grilla spetten i ca 10 minuter. Grilla gärna på lägre värme på slutet. Låt gärna spetten vila några minuter i folie innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer