Kycklingfärsspett
Kycklingfärsspett med vitlök och garam masala. Du kan ugnssteka eller grilla spetten.
Istället för träspett kan du ta andra grillspett - ett tips är platta (turkiska) grillspett som har fördelen att kycklingfärsen sitter bättre fast vid grillningen.
Istället för att grillas eller ugnsstekas kan spetten också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn eller tänd grillen.
- Skala och pressa vitlöken i en bunke.
- Blanda i kycklingfärsen med garam masala, svartpeppar, salt och vetemjöl.
- Doppa händerna i lite olja och forma samt kläm till färsen runt varje spett.
- I UGNEN: lägg kycklingfärsspetten på ett grillgaller med en ugnsplåt under.
- Ugnsstek spetten i 20-25 minuter tills de är genomstekta. Sätt ev. på grillen några minuter på slutet och flytta upp kycklingen så att den får färg.
- PÅ GRILLEN: fördela spetten på grillgallret och låt de steka så de får yta. Pilla försiktigt loss dem, vänd dem och grilla dem runt om. Rör dem inte för mycket då de kan ramla sönder. Grilla spetten i ca 10 minuter. Grilla på lägre värme på slutet. Låt spetten vila några minuter i folie innan servering.
Serveringsförslag
Spetten är goda till det mesta och med valfria tillbehör.
- Jag serverade spetten som på bilden med friterad klyftpotatis, kikärtssallad med paprika, en kall paprikasås samt tomatsallad.
- En annan variant är att servera som dessa biffar med tzatziki och klyftpotatis samt tomatsallad.
- Eller klyftpotatis i ugnen och annan kall sås som yoghurt och sweet chili-sås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal