Lakritsglass

Introduktion och förberedelse

Gillar du lakrits är lakritsglass för dig. 

Grunden är en lättgjord vaniljglass med ägg, grädde, mjölk, socker och vanilj som jag smaksatte med salt lakritssirap. 

Denna glassmet behöver ej värmas eller stå och dra innan. Bara att vispa ihop och köra i glassmaskinen. 

Du behöver en glassmaskin eller motsvarande. 

Andra varianter på vaniljglass du kan ha som grund och smaksätta på samma vis är italiensk vaniljglass eller klassisk vaniljglass där glassmeten värms innan och ska vila. 

Val av lakrits

  • Jag smaksatte glassen med salt lakritssirap från Johan Bülow men du kan ta annan valfri lakrits och röra i på slutet. 
  • Andra förslag att ha i är några tsk lakritspulver, någon dl krossat lakritsgodis eller några msk lakritsgranulat. 

Lakritspulver, lakritssirap och lakritsextrakt finns i välsorterade butiker. Man kan också beställa på nätet som från danska Johan Bülow.

Kan förberedas

När du gjort lakritsglassen är den mycket god att servera nygjord. Vill du förbereda innan kan du frysa in den och den håller då några veckor i frysen. 

Serveringsförslag

  • Servera gärna lakritsglassen garnerad med mer lakritssirap som sås; pudra över lakritspulver, lakritsgranulat eller krossad eller hackat lakrits av valfri sort.
  • Något grönt blad som mynta eller citronmeliss ser också fint ut. 
  • På bilden hade jag salt lakritssirap och lakritspulver samt köpta choklad-glassrån och myntablad till garnering. 
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor med förslagsvis lakritsströssel. 

Lakritsglassen gör du av en grundglass med vanilj som du smaksätter med valfri lakrits. Jag ringlade även över lite vid servering samt pudra över lite lakritspulver. Lakritsglassen gör du av en grundglass med vanilj som du smaksätter med valfri lakrits som fin god salt lakritssirap från Johan Bülow och/ eller lakritspulver eller motsvarande.

4 portioner lakritsglass, ca 8 dl

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 ägg, medelstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde, 40-45 %
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 2 krm vaniljstång mald från kvarn eller finhackad; eller 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk salt lakritssirap
  • 4 krm lakritspulver till garnering (valfritt)
  • 2 tsk lakritssirap till garnering (valfritt)
  • 4 myntablad eller blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Vispa ägg, socker och vanilj någon minut med elvisp.
  2. Vispa i grädden.
  3. Vispa i mjölken.
  4. Vispa någon minut.
  5. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter.
  6. Tillsätt lakritssirap mot slutet innan glassmaskinen slutat rotera. Ett alternativ är att istället eller även även ringla över och blanda i lakritssirap när du skopar ur glassen ur glassmaskinens behållare. Vidare kan du ringla över lakritssirap till servering.
  7. Servera glassen direkt. Eller frys in i en plastburk eller avlång brödform övertäckt med gladplast. Lakritsglassen håller sig fin några veckor i frysen.
  8. Jag serverade lakritsglassen nygjord i kulor i coupe-skålar av metall toppad med lite extra lakritssirap, pudra över lite lakritspulver och satte i ett chokladrån samt lite grönt blad mynta eller citronmeliss på toppen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-19