Kycklinggryta med grönsaker

God och enkel gryta med kycklingfilé, grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv. Gott till kycklinggrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  5. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
  7. Stek kycklingbitarna i en stekpanna i 2 msk olivolja. Salta och peppra och bryn dem så att de får färg. Lägg över i kastrullen.
  8. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  9. Tillsätt kryddor - chili (dela, kärna ur och hacka chilifrukten), timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  10. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  11. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  12. Smaka av kycklinggrytan med salt och peppar.
  13. Kycklinggrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer