Kycklinggryta med grönsaker

God och enkel gryta med kycklingfilé, grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.

Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner som grönsaker.

Du kan såklart ta vilka grönsaker du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.

Gott till kycklinggrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 krm curry
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 huvud broccoli
  • 10 champinjoner
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg med 2 msk olivolja i en stor kastrull.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök och strimla den. Lägg i kastrullen.
  3. Skölj paprika. Dela dem och släng kärnorna. Skär paprikan i bitar. Lägg i kastrullen.
  4. Skär bort buketterna från broccolin. Skär broccolistammarna i bitar och lägg i kastrullen.
  5. Skölj svampen och skär dem i bitar samt lägg i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i bitar ca 3x3 cm.
  7. Stek kycklingbitarna i en stekpanna i 2 msk olivolja. Salta och peppra och bryn dem så att de får färg. Lägg över i kastrullen.
  8. Fräs allt innehåll i kastrullen några minuter under omrörning.
  9. Tillsätt kryddor - chili (dela, kärna ur och hacka chilifrukten), timjan, rosmarin, oregano, gurkmeja och curry. Fräs någon minut under omrörning.
  10. Tillsätt grädden, rör om och koka upp.
  11. Blanda vatten med maizena och tillsätt det samt rör om.
  12. Smaka av kycklinggrytan med salt och peppar.
  13. Kycklinggrytan är klar att servera. Gott till är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, couscous, pasta eller kokt potatis funkar också.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer