Gnocchi med bacon, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Gnocchi med stekt bacon, svamp och krämig sås av grädde.

Gnocchi är små pastakuddar gjorda med mosad potatis.

Varianter

  • Gör hemgjord gnocchi som i nedan recept.
  • Du kan också köpa färdig färsk gnocchi och koka - räkna två paket till fyra portioner.

Serveringsförslag

Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.

Vegetarisk och vegan variant

  • Här är en vegetarisk variant av denna rätt med soltorkade tomater.
  • Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.

4 portioner gnocchi med bacon

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, mjölig sort
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • SÅS: 280 gram tärnad bacon, fläsk eller pancetta
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Köp färdig färsk gnocchi eller gör hemgjord gnocchi enligt följande: Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. SÅS: Fräs tärnad bacon- fläsk eller pancetta i en panna tills de fått fin färg och är knapriga. Lägg över i en skål.
  15. Skala och hacka under tiden lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  16. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i olivolja.
  17. Pudra över mjöl och rör runt.
  18. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  19. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  20. Dags att koka gnocchin: Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  21. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  22. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  23. Blanda gnocchisarna med svampsåsen samt bacon, fläsk eller pancetta samt servera med persilja samt riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 3.7 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.