Torsk med gnocchi och gröna bönor

Torsk med gnocchi, gröna bönor, cocktailtomater samt vitlök i gräddig sås toppad med riven parmesan. Enkelt och nyttigt med färdig gnocchi, portionspackad torskfilé, gröna sojabönor, cocktailtomater, grädde och riven parmesan. 

Torsken lägger du på en bädd av gnocchi, sojabönor och tomater; slår på grädde och toppat med riven ost samt lagar i ugnen - allt i ett. Här är en film på Youtube jag gjorde när jag lagade torsken. 

Lätt att dubbla till flera och laga i en stor ugnsform eller långpanna. Ett paket färsk gnocchi är ofta 500 gram och det räcker till 3-4 portioner - öka då på med torsk och övriga ingredienser. Rester av denna rätt funkar utmärkt att portionera upp och frysa samt ha till lunch på jobbet. Gröna sojabönor hittar du i frysdisken.

Gott till är ex. en spenatsallad eller grönsallad. Vidare passar bröd att skopa upp den goda såsen med på slutet. 

Varianter: 

  • Istället för parmesan kan du ta grana padano. Smulad fetaost funkar också.
  • Byt torsk mot laxfilé. 
  • Vegetariskt - byt torsk mot stekt skivad halloumi. Vill du ha vegan-variant så kan du ta skivad tofu istället för fisk, Oatly Imat samt vegan parmesan eller sojaost mozzarellastyle. 

 

2 port torsk med gnocchi och gröna sojabönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram färsk gnocchi
  • 250 gram gröna sojabönor
  • 2 bitar torskfilé, portionsförpackade MSC-märkta
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 paket cocktailtomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl vatten
  • 2 salladslökar till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull och koka gnocchi samt gröna sojabönor hastigt i en minut och häll sedan av. Eller tina och värm upp i mikron i en stor bunke så de är riktigt heta.
  3. Ta fram en ugnsfast panna eller form. Häll i olivolja.
  4. Skölj och halvera cocktailtomater.
  5. Lägg i gnocchi, gröna sojabönor och halverade tomater.
  6. Skala och pressa över vitlök. Rör om.
  7. Lägg på fisken på gnocchin. Salta och peppra.
  8. Häll på grädde samt en skvätt vatten.
  9. Riv ost och strö på toppen.
  10. Sätt in underst i ugnen och laga i 25 minuter.
  11. Skölj och strimla salladslök.
  12. Ta ut och strö över salladslök. Servera som den är eller med en god grönsallad och ev. bröd att skopa upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer