Torsk med gnocchi och gröna bönor

Torsk med gnocchi, gröna bönor, cocktailtomater samt vitlök i gräddig sås toppad med riven parmesan. Enkelt och nyttigt med färdig gnocchi, portionspackad torskfilé, gröna sojabönor, cocktailtomater, grädde och riven parmesan. 

Torsken lägger du på en bädd av gnocchi, sojabönor och tomater; slår på grädde och toppat med riven ost samt lagar i ugnen - allt i ett. 

Lätt att dubbla till flera och laga i en stor ugnsform eller långpanna. Ett paket färsk gnocchi är ofta 500 gram och det räcker till 3-4 portioner - öka då på med torsk och övriga ingredienser. Rester av denna rätt funkar utmärkt att portionera upp och frysa samt ha till lunch på jobbet. Gröna sojabönor hittar du i frysdisken.

Gott till är ex. en spenatsallad eller grönsallad. Vidare passar bröd att skopa upp den goda såsen med på slutet. 

Varianter: 

  • Istället för parmesan kan du ta grana padano. Smulad fetaost funkar också.
  • Byt torsk mot laxfilé. 
  • Vegetariskt - byt torsk mot stekt skivad halloumi. Vill du ha vegan-variant så kan du ta skivad tofu istället för fisk, Oatly Imat samt vegan parmesan eller sojaost mozzarellastyle. 

 

2 port torsk med gnocchi och gröna sojabönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram färsk gnocchi
  • 250 gram gröna sojabönor
  • 2 bitar torskfilé, portionsförpackade MSC-märkta
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 paket cocktailtomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl vatten
  • 2 salladslökar till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull och koka gnocchi samt gröna sojabönor hastigt i en minut och häll sedan av. Eller tina och värm upp i mikron i en stor bunke så de är riktigt heta.
  3. Ta fram en ugnsfast panna eller form. Häll i olivolja.
  4. Skölj och halvera cocktailtomater.
  5. Lägg i gnocchi, gröna sojabönor och halverade tomater.
  6. Skala och pressa över vitlök. Rör om.
  7. Lägg på fisken på gnocchin. Salta och peppra.
  8. Häll på grädde samt en skvätt vatten.
  9. Riv ost och strö på toppen.
  10. Sätt in underst i ugnen och laga i 25 minuter.
  11. Skölj och strimla salladslök.
  12. Ta ut och strö över salladslök. Servera som den är eller med en god grönsallad och ev. bröd att skopa upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer