Torsk med gnocchi och gröna bönor

Torsk med gnocchi, gröna bönor, cocktailtomater samt vitlök i gräddig sås toppad med riven parmesan. Enkelt och nyttigt med färdig gnocchi, portionspackad torskfilé, gröna sojabönor, cocktailtomater, grädde och riven parmesan.

Torsken lägger du på en bädd av gnocchi, sojabönor och tomater; slår på grädde och toppat med riven ost samt lagar i ugnen - allt i ett. Här är en film på Youtube jag gjorde när jag lagade torsken.

Lätt att dubbla till flera och laga i en stor ugnsform eller långpanna. Ett paket färsk gnocchi är ofta 500 gram och det räcker till 3-4 portioner - öka då på med torsk och övriga ingredienser. Rester av denna rätt funkar utmärkt att portionera upp och frysa samt ha till lunch på jobbet. Gröna sojabönor hittar du i frysdisken.

Gott till är ex. en spenatsallad eller grönsallad. Vidare passar bröd att skopa upp den goda såsen med på slutet.

Varianter:

  • Istället för parmesan kan du ta grana padano. Smulad fetaost funkar också.
  • Byt torsk mot laxfilé.
  • Vegetariskt - byt torsk mot stekt skivad halloumi. Vill du ha vegan-variant så kan du ta skivad tofu istället för fisk, Oatly Imat samt vegan parmesan eller sojaost mozzarellastyle.

2 port torsk med gnocchi och gröna sojabönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram färsk gnocchi
  • 250 gram gröna sojabönor
  • 2 bitar torskfilé, portionsförpackade MSC-märkta
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 paket cocktailtomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl vatten
  • 2 salladslökar till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull och koka gnocchi samt gröna sojabönor hastigt i en minut och häll sedan av. Eller tina och värm upp i mikron i en stor bunke så de är riktigt heta.
  3. Ta fram en ugnsfast panna eller form. Häll i olivolja.
  4. Skölj och halvera cocktailtomater.
  5. Lägg i gnocchi, gröna sojabönor och halverade tomater.
  6. Skala och pressa över vitlök. Rör om.
  7. Lägg på fisken på gnocchin. Salta och peppra.
  8. Häll på grädde samt en skvätt vatten.
  9. Riv ost och strö på toppen.
  10. Sätt in underst i ugnen och laga i 25 minuter.
  11. Skölj och strimla salladslök.
  12. Ta ut och strö över salladslök. Servera som den är eller med en god grönsallad och ev. bröd att skopa upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer