Gnocchi med soltorkad tomat, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

En vegetarisk pasta med hemgjord färsk gnocchi och soltorkad tomat, svamp och grädde. Du kan också köpa färdig färsk gnocchi (räkna två paket till fyra portioner) men godast är att göra egen.

Servera gärna med riven parmesan, hackad bladpersilja samt lite grönsallad och tärnade tomater samt gurka.

Med färdigköpt färsk kokt gnocchi så går såklart rätten snabbare att laga.

Istället för vanlig grädde kan du ta Imat (havregrädde) eller sojagrädde.

4 portioner gnocchi med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram potatis, mjölig
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • Pastasås: 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Köp färdig färsk gnocchi eller gör hemgjord gnocchi enligt följande: Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. Pastasås: Häll av oljan från de soltorkade tomaterna - spara den ev. till annat.
  15. Strimla och hacka de soltorkade tomaterna och lägg åt sidan på en tallrik.
  16. Skala och hacka under tiden lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  17. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i olivolja.
  18. Pudra över mjöl och rör runt.
  19. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  20. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  21. Dags att koka gnocchin: Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  22. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  23. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  24. Blanda gnocchisarna med svampsåsen samt de hackade soltorkade tomaterna och servera med persilja samt riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer