Kycklingfiléer fyllda med mozarrella och soltorkade tomater

Stekta kycklingfiléer får god smak av salta soltorkade tomater och mild mozarellaost. Goda kycklingfiléer till middag, buffé eller fest. Servera kycklingfiléerna med ugnsrostade rotfrukter med potatis, ris eller pasta samt gärna en tomatsås till.

Förslag tillbehör: 400 gram pasta som tagliatelle eller penne. Eller ugnsrostade grönsaker som 12 små fina fasta potatisar, 1/4 rotselleri, 2 palsternackor, 2 morötter, 4 rödlökar samt en halv purjolök. Olivolja, salt och vitpeppar. Ev. 2-3 klyftor hackad vitlök samt 0,5 tsk rosmarin.

Ett fylligt vitt vin passar till ex. från norra italien alt. ett rött mindre kraftfullt vin som ex. Pinot Noir från Nya Zeeland.

4 portioner kycklingfiléer fyllda med mozarrella

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 150 g mozzarella
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 12 tandpetare
  • Tomatsås: 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 0,5 dl ketchup
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm rosmarin
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered om du vill ha ugnsrostade tillbehör istället för pasta. Skala, rensa och tärna grovt rotfrukter enlig ovan, blanda med olivolja, salt, peppar, rosmarin samt ev. hackad vitlök och fyll en ugnsform och baka i 50 minuter i ugnen.
  3. Börja med tomatsåsen: skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fräs i en kastrull med tjock botten i olivolja några minuter.
  5. Tillsätt vatten, tomater, ketchup, salt, svartpeppar, rosmarin samt socker.
  6. Låt koka på medelvärme under tiden som du lagar resten av middagen. Rör och mosa ihop tomaterna då och då. Tomatsåsen blir godare ju längre den får koka dock kanske du får spä den med lite vatten så att den inte kokar torrt och bränner.
  7. Dags att göra kycklingen samt ev. koka pasta enligt paketet om du vill ha det till istället för ugnsrostade grönsaker (sätt då på ugnen på 175 grader också).
  8. Skär en ficka i varje kycklingfile och pilla in 2 skivor mozzarella och 2 soltorkade tomater i varje. Sätt ihop med 1-2 tandpetare.
  9. Häll upp och blanda mjöl med salt och vitpeppar på en tallrik.
  10. Vänd kycklingfiléerna i mjölblandningen.
  11. Värm en stekpanna, gärna ugnsfast, och bryn kycklingfiléerna runt om i olivolja.
  12. Efterstek de fyllda kycklingfiléerna i 10 minuter i ugnen på 175 grader.
  13. Ta ut och låt de fyllda kycklingfiléerna vila i 5 min och skär sen i skivor och servera på fat med tomatsås och rostade rotfrukter, ris eller pasta.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer