Svampsås utan grädde

Introduktion och förberedelse

Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan.

Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.

Varianter

  • Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
  • Garnera gärna med hackad persilja.

4 portioner svampsås utan grädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram svamp som champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 vitlök
  • 40 gram smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och rensa svampen.
  2. Skär den i tärningar eller skivor.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en såskastrull några minuter. Rör då och då.
  5. Strö över vetemjöl och rör runt. Fräs någon minut till.
  6. Häll på mjölk och koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt soja, peppar och salt.
  8. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.8 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20