Svampsås utan grädde
Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan.
Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.
Tillagning
- Skölj och rensa svampen.
- Skär den i tärningar eller skivor.
- Hacka lök och pressa vitlök.
- Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en såskastrull några minuter. Rör då och då.
- Strö över vetemjöl och rör runt. Fräs någon minut till.
- Häll på mjölk och koka upp under omrörning.
- Tillsätt buljongtärning samt soja, peppar och salt.
- Låt koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
Varianter
- Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
- Garnera gärna med hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal