Svampsås utan grädde

Svampsås utan grädde kan du laga med champinjoner eller annan valfri matsvamp som kantareller eller Karl-Johan. Här med mjölk, buljong, mjöl, lök, vitlök och lite örter samt soja.
Istället för ljus japansk soja kan du ta någon tsk kinesisk soja.
Garnera ev. med hackad persilja.

4 portioner svampsås utan grädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram svamp som champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 vitlök
  • 40 gram smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 msk ljus japansk soja
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och rensa svampen.
  2. Skär den i tärningar eller skivor.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en såskastrull några minuter. Rör då och då.
  5. Strö över vetemjöl och rör runt. Fräs någon minut till.
  6. Häll på mjölk och koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt buljongtärning samt soja, peppar och salt.
  8. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer