Kyckling med currysås, grönsaker, ris

Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker. Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.

Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.

Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.

5 portioner kyckling med currysås grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling eller höna
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 15 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 msk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 tsk curry
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong, från kycklingkoket
  • 1 msk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • Grönsaker: 2 morötter
  • 15 cm purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Skölj, skala och hacka under tiden lök, morot samt purjolök (ta blasten till buljongen och de finare bladen till servering).
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  5. Koka på medelvärme, gärna under lock, i ca 50 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns.
  6. Lägg upp kycklingen eller hönset att svalna på en bricka eller tallrik.
  7. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  8. Sätt tillbaka buljongen att koka ner på max.
  9. Låt kycklingen svalna (och gör förslagsvis såsen) innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar. Släng skrovet.
  10. CURRYSÅS: Skala och hacka lök.
  11. Fräs löken i stor kastrull i olivolja eller smör och tillsätt curry samt mjöl och rör runt.
  12. Tillsätt buljong lite i taget under omrörning. Låt småkoka minst 5 minuter.
  13. Skala och strimla morötter, rödlök, purjolök samt skär broccoli i buketter. Spara ev. stjälken och hacka den i mindre bitar.
  14. Lägg grönsakerna i såsen att koka 5 minuter.
  15. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet samt grädde, rör om och låt allt koka upp.
  16. Smaka av kycklingcurryn med mer curry, salt och peppar. En nypa socker ger också god smak.
  17. Servera kyckling curry med kokt ris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin, jordnötter och cashewnötter passar också till.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept