Kyckling med currysås, grönsaker, ris

Kokt kyckling eller höns i currysås serverat med ris och grönsaker.
Du kan koka höns eller hel kyckling. Detta ger god buljong till såsen. Höns måste dock koka 45 min längre än kyckling som är mörare.
Kyckling curry är gott med ris men också med quinoa, råris, bulgur, couscous osv.
Överbliven kycklingbuljong kan du frysa in till framtida behov.

5 portioner kyckling med currysås grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling eller höna
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 15 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 msk salt
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 3 tsk curry
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong, från kycklingkoket
  • 1 msk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • Grönsaker: 2 morötter
  • 15 cm purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
  2. Låt koka upp och häll av vattnet.
  3. Skölj, skala och hacka under tiden lök, morot samt purjolök (ta blasten till buljongen och de finare bladen till servering).
  4. Slå på nytt vatten så att det täcker och tillsätt salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  5. Koka på medelvärme, gärna under lock, i ca 50 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns.
  6. Lägg upp kycklingen eller hönset att svalna på en bricka eller tallrik.
  7. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  8. Sätt tillbaka buljongen att koka ner på max.
  9. Låt kycklingen svalna (och gör förslagsvis såsen) innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar. Släng skrovet.
  10. CURRYSÅS: Skala och hacka lök.
  11. Fräs löken i stor kastrull i olivolja eller smör och tillsätt curry samt mjöl och rör runt.
  12. Tillsätt buljong lite i taget under omrörning. Låt småkoka minst 5 minuter.
  13. Skala och strimla morötter, rödlök, purjolök samt skär broccoli i buketter. Spara ev. stjälken och hacka den i mindre bitar.
  14. Lägg grönsakerna i såsen att koka 5 minuter.
  15. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet samt grädde, rör om och låt allt koka upp.
  16. Smaka av kycklingcurryn med mer curry, salt och peppar. En nypa socker ger också god smak.
  17. Servera kyckling curry med kokt ris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin, jordnötter och cashewnötter passar också till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer