Kyckling eller biff med hemgjord röd currypasta

Introduktion och förberedelse

En god thailändsk curry med hemgjord röd currypasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås du kan laga med kyckling eller biff samt grönsaker.

Denna rätt lagade jag på en matkurs i Thailand och jag har skrivit det så det funkar i Sverige.

Här med äkta hemgjord röd currypasta. Det tar dock lite tid att laga currypastan men det är det värt. Men den kan du spara och frysa in till nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 12 portioner. Håller sig även i kylen några dagar.

Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser, wokpanna samt en stor mortel i sten till currypastan om du vill laga currypastan själv (funkar också i mixer).

Serveringsförslag

Servera med jasminris eller risnudlar. Råris är också gott.

Vidare kan du duka upp en liten thailändsk buffé med kycklingwoken som på bilden med stekt ris med ananas, sötsurt fläsk, thaikyckling med cashewnötter eller andra thairätter samt ris.

Med hemgjord eller köpt currypasta

Du behöver förbereda thailändsk röd currypasta om du vill göra det själv - vilket blir mycket gott.

Eller så kan du köpa färdig röd currypasta.

Varianter

  • På bilden lagade jag med kycklingfilé men det blir också gott med urbenat kycklinglår, mört nötkött som lövbiff, oxfilé, ryggbiff, innanlår; fläskkött som fläskfilé eller kotlett; kalkonfilé eller annat mört kött.
  • Grytan blir vegetarisk med quorn och vegan med tofu, tzay eller tempeh. OBS uteslut fisksåsen.
  • Eller laga med enbart grönsaker som delad och fräst paprika, äggplanta, zucchini, gröna bönor, vaxbönor och minimajs. Eller fryst wokblandning.
  • Istället för röd currypasta kan du smaksätta med grön currypasta.

Kyckling på thailändskt vis med hemgjord röd curry och kokosmjölk i tallrik
Garnera gärna med lite färska blad thailändsk basilika och limeblad samt färsk chili. Gott med jasmin- eller thairis till.

4 portioner röd curry med kyckling eller biff

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 400 gram kycklingfilé eller mör biff
  • 2 msk matolja, vegetabilisk som majs- eller solrosolja
  • 400 gram kokosmjölk (en burk eller paket)
  • 2-3 msk röd chilipasta, hemgjord enligt länk ovan eller köpt färdig
  • 6 kaffir limeblad
  • 10 blad thaibasilika
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker (eller 0,5 msk vanligt socker eller råsocker)
  • TILLBEHÖR: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Förbered gärna innan genom att laga egen röd currypasta. Eller använd köpt färdig röd currypasta.
  2. Börja koka ris om du vill ha det till.
  3. Vik limebladen på mitten längs stjälken och riv bort stjälken.
  4. Strimla limebladen fint. Lägg på en tallrik. Spara fyra blad till garnering.
  5. Strimla thaibasilika. Lägg med limebladen. Spara fyra blad till garnering.
  6. Skär köttet i strimlor mot köttfibrerna. Lägg i en skål.
  7. Hetta upp en wok eller stor gryta.
  8. Tillsätt oljan.
  9. Rör i röd chilipasta och fräs runt några sekunder. Ta inte så mycket i början - du kan smaka av med mer chilipasta i slutet för starkare chili.
  10. Tillsätt lite kokosmjölk i taget och rör ut i den röda chilipastan.
  11. När det kokat upp tillsätter du köttet och vänder runt. Låt småputtra på låg värme i ca 3-4 minuter. Rör då och då.
  12. Tillsätt fisksås, socker samt hälften av limelöven. Smaka av med salt och ev. mer chilipasta.
  13. Låt puttra några minuter till och rör då och då.
  14. Servera den röda curryn toppad med limeblad och thaibasilika samt med jasminris eller thairis vid sidan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 349 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.