Jordnötsrutor
Jordnötsrutor bakas - förutom av jordnötter - av vispat ägg och socker vilket blir en slags maräng med knaprig yta och seg mitt.
Marängsmeten, hela tuggiga jordnötter, smak av vanilj och smör samt choklad på toppen passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull samt sätt åt sidan att svalna något.
- Vispa ägg och socker pösigt i ca 3 minuter.
- Vispa i smöret lite taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Sikta i mjölblandningen (valfritt) och rör ut till en jämn smet.
- Tillsätt jordnötter (de ska vara hela) och vänd runt dem.
- Klä en form med höga kanter och måtten 20x30 cm med bakplåtspapper.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
- Ta ut kakan.
- Bryt chokladen i bitar och smält i försiktigt i mikron eller vattenbad. Ringla över kakan i valfritt mönster.
- Låt kakan svalna helt några timmar tills chokladen stelnat.
- Lyft ur kakan ur formen till en skärbräda. Skär i rutor. Förslagsvis 4 x 6 = 24 rutor. Lossa försiktigt från bakplåtspappret.
- Förvara i burk med lock med bakplåtspapper mellan lagren.
Serveringsförslag
Passar till kakfatet till fikat, vardag, fest eller buffé. Vidare goda att ta med på utflykt eller till stranden.
Varianter
- Byt jordnötter mot andra nötter som mandlar, hasselnötter, pistage, pekan eller hackade valnötter. Eller ta M&M:s eller jordnötsringar.
- Vispa i några msk jordnötssmör i smeten på slutet.
Tips
- Istället för en rektangulär form kan du baka kakan i en rund springform på ca 26 cm diameter och sedan skära i smala tårtbitar istället för rutor.
- Kakorna går utmärkt att frysa in med bakplåtspapper mellan.
- Lätt att baka till många genom att dubblera smeten och grädda kakorna i en stor djup långpanna klädd med bakplåtspapper.
- För att ringla chokladen fint kan du använda en liten spritspåse med smal tyll samt fylla med smält choklad till att ringla över kakorna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal