Päronrutor

Introduktion och förberedelse

Päronrutor du enkelt bakar till flera i långpanna.

Kakan är en slags maräng- och sockerkakssmet med vispat ägg, socker och mjöl som toppas med päronbitar vända i kanel och hyvlat smör.

Serveringsförslag

  • Päronrutorna kan serveras som de är eller lyxas till med vispad grädde eller värmas och serveras med en kula glass.
  • Goda till vardagsfika, utflykt men också fest eller buffé då de är lätta att baka till flera samt kan förberedas och frysas in.

Varianter

  • Du kan byta päron mot äpplen, plommon eller annan liknande frukt eller bär.
  • Ta med någon tsk stött kardemumma, rivet citronskal och/eller 1/2 hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; 1/2 dl kokosflingor eller kokosflakes och blanda med päronbitarna.

Tips

  • Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
  • Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får då ut ca 24 bitar.
  • Päronrutorna går fint att frysa in.

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 päronrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 ägg, M/L
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram kallt smör
  • 2 stora päron eller 3 mindre päron, gärna ekologiska, 350 gram i bitar
  • 1 msk socker till päronen
  • 1 msk kanel till päronen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Mät upp ägg och socker i en skål.
  3. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  4. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna ca 36x24 cm.
  5. Skölj päronen och skär bort skaft, fula delar samt dela i fyra klyftor. Skär bort kärnhuset. Skär i mindre klyftor. Blanda med socker och kanel i en skål.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Fördela päronbitarna jämnt över smeten.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över päronen och kaksmeten.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Kolla efter en halvtimme med en baksticka - om de är kladdiga i mitten kan du baka några minuter till.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor. Förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera som de är - kalla eller varma. Blir också goda med en klick grädde eller vaniljsås eller servera varma med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till lyxigare fika.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-16

Tillbehör och liknande recept:

Tänk allt gott man kan laga med äpplen

Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...