Päronrutor
Introduktion och förberedelse
Päronrutor du enkelt bakar till flera i långpanna.
Kakan är en slags maräng- och sockerkakssmet med vispat ägg, socker och mjöl som toppas med päronbitar vända i kanel och hyvlat smör.
Serveringsförslag
- Päronrutorna kan serveras som de är eller lyxas till med vispad grädde eller värmas och serveras med en kula glass.
- Goda till vardagsfika, utflykt men också fest eller buffé då de är lätta att baka till flera samt kan förberedas och frysas in.
Varianter
- Du kan byta päron mot äpplen, plommon eller annan liknande frukt eller bär.
- Ta med någon tsk stött kardemumma, rivet citronskal och/eller 1/2 hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; 1/2 dl kokosflingor eller kokosflakes och blanda med päronbitarna.
Tips
- Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
- Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får då ut ca 24 bitar.
- Päronrutorna går fint att frysa in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Mät upp ägg och socker i en skål.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna ca 36x24 cm.
- Skölj päronen och skär bort skaft, fula delar samt dela i fyra klyftor. Skär bort kärnhuset. Skär i mindre klyftor. Blanda med socker och kanel i en skål.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Fördela päronbitarna jämnt över smeten.
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över päronen och kaksmeten.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Kolla efter en halvtimme med en baksticka - om de är kladdiga i mitten kan du baka några minuter till.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor. Förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
- Servera som de är - kalla eller varma. Blir också goda med en klick grädde eller vaniljsås eller servera varma med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till lyxigare fika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal