Jitterbuggare

Introduktion och förberedelse

Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng.

Degen och marängen varvas till en slags rulltårta som skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.

Framförhållning

Att det tar mer än en timme att baka kakorna beror på att degen ska vila i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att den ska bli lättare att skiva och sedan baka. Räknar man aktiv baktid tar de ca 25 minuter totalt att baka.

25 jitterbuggare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en stor skål.
  2. Knäck äggen och tillsätt äggulorna i skålen med smöret. Lägg äggvitorna i en annan stor skål till maräng.
  3. Blanda i mjöl och 0,5 dl socker till smöret och arbeta ihop allt till en kakdeg.
  4. Ställ degen i kylen att vila i ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  6. Vispa vitorna till en fast maräng - först sakta tills de är fluffiga och sedan ökar du farten samt tillsätt 1 dl socker. Vispa vidare tills det tjocknat något och tillsätt resten av sockret - 1 dl. Vispa till en fast maräng.
  7. Kavla ut kakdegen till en rektangel 20x35 cm stor.
  8. Bred ut marängen på kakdegen men spara några cm deg utan maräng på en långsida.
  9. Rulla försiktigt och löst ihop till kakdegen och marängen till en rulltårta från andra långsidan så att kakdegen utan maräng rullas ihop sist.
  10. Lägg rullen på en bricka eller skärbräda och ställ i frysen att stelna i 30 minuter så att den kan skäras till skivor.
  11. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
  12. Grädda jittebuggarna i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.2 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-07