Jitterbuggare

Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Att det tar mer än en timme att baka jitterbuggare beror på att degen vilar i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att bli lättare att skiva och baka. Så i arbete räknat tar jitterbuggarna ca 25 minuter totalt.

25 jitterbuggare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en stor skål.
  2. Knäck äggen och tillsätt äggulorna i skålen med smöret. Lägg äggvitorna i en annan stor skål till maräng.
  3. Blanda i mjöl och 0,5 dl socker till smöret och arbeta ihop allt till en kakdeg.
  4. Ställ degen i kylen att vila i ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Vispa marängen: vispa först äggulorna på låg fart och öka sedan efter några minuter. Vispa vitorna till en fast maräng.
  7. Tillsätt 2 dl socker och vispa marängen någon minut till.
  8. Kavla ut kakdegen till en rektangel 20x35 cm stor.
  9. Bred ut marängen på kakdegen men spara några cm deg utan maräng på en långsida.
  10. Rulla försiktigt och löst ihop till kakdegen och marängen till en rulltårta från andra långsidan så att kakdegen utan maräng rullas ihop sist.
  11. Lägg rullen på en bricka eller skärbräda och ställ i frysen att stelna i 30 minuter så att den kan skäras till skivor.
  12. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
  13. Grädda jittebuggarna i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer