Jitterbuggare

Introduktion och förberedelse

Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng som varvas till en slags rulltårta. Denna skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.

Att det tar mer än en timme att baka kakorna beror på att degen ska vila i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att den ska bli lättare att skiva och sedan baka. Så i arbete räknat tar de ca 25 minuter totalt att baka.

25 jitterbuggare

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en stor skål.
  2. Knäck äggen och tillsätt äggulorna i skålen med smöret. Lägg äggvitorna i en annan stor skål till maräng.
  3. Blanda i mjöl och 0,5 dl socker till smöret och arbeta ihop allt till en kakdeg.
  4. Ställ degen i kylen att vila i ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Vispa marängen: vispa först äggulorna på låg fart och öka sedan efter några minuter. Vispa vitorna till en fast maräng.
  7. Tillsätt 2 dl socker och vispa marängen någon minut till.
  8. Kavla ut kakdegen till en rektangel 20x35 cm stor.
  9. Bred ut marängen på kakdegen men spara några cm deg utan maräng på en långsida.
  10. Rulla försiktigt och löst ihop till kakdegen och marängen till en rulltårta från andra långsidan så att kakdegen utan maräng rullas ihop sist.
  11. Lägg rullen på en bricka eller skärbräda och ställ i frysen att stelna i 30 minuter så att den kan skäras till skivor.
  12. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
  13. Grädda jittebuggarna i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer