Jitterbuggare
Jitterbuggare är spröda kakor av kakdeg och maräng.
Degen och marängen varvas till en slags rulltårta som skärs i skivor och bakas till Jitterbuggare.
Tillagning
- Skär smöret i tärningar och lägg i en stor skål.
- Knäck äggen och tillsätt äggulorna i skålen med smöret. Lägg äggvitorna i en annan stor skål till maräng.
- Blanda i mjöl och 0,5 dl socker till smöret och arbeta ihop allt till en kakdeg.
- Ställ degen i kylen att vila i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Vispa vitorna till en fast maräng - först sakta tills de är fluffiga och sedan ökar du farten samt tillsätt 1 dl socker. Vispa vidare tills det tjocknat något och tillsätt resten av sockret - 1 dl. Vispa till en fast maräng.
- Kavla ut kakdegen till en rektangel 20x35 cm stor.
- Bred ut marängen på kakdegen men spara några cm deg utan maräng på en långsida.
- Rulla försiktigt och löst ihop till kakdegen och marängen till en rulltårta från andra långsidan så att kakdegen utan maräng rullas ihop sist.
- Lägg rullen på en bricka eller skärbräda och ställ i frysen att stelna i 30 minuter så att den kan skäras till skivor.
- Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper.
- Grädda jittebuggarna i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Framförhållning
Att det tar mer än en timme att baka kakorna beror på att degen ska vila i kylen samt att rullen till kakorna fryses i 30 minuter för att den ska bli lättare att skiva och sedan baka. Räknar man aktiv baktid tar de ca 25 minuter totalt att baka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal