Ägghalvor med kaviargrädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ägghalvor toppade med vispad grädde smaksatt med kaviar eller rom. Passar till fest, påsk, buffé, midsommar, julbord eller liknande. Gillar du lite mildare smak av kaviar eller rom så är dessa för dig.

Du kan blanda grädden med vanlig kaviar som Kalles kaviar eller ta finare kaviar, rom, stenbitsrom, löjrom eller laxrom. Riktigt lyxigt blir det att blanda i äkta Kalix-löjrom.

Kan garneras med hackad dill eller gräslök och/eller finhackad rödlök. Den vispade grädden kan blandas med creme fraiche, smetana eller matyoghurt om man vill. Vidare är 1-2 handskalade lyxiga räkor är rikigt fint att toppa med som garnering.

Om du vill att äggen ej ska glida omkring på fatet kan du lägga dem som på bilden på en bädd av babyspenat eller ta strimlad isbergssallad eller machésallad. Kan även garneras med skivad rädisor när de är i säsong.

Välj helst MSC märkt rom eller kaviar.

5 portioner ägghalvor med kaviar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 ägg, ekologiska
  • 4 msk kaviar typ Kalles kaviar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 10 små kvistar färsk dill till garnering (valfritt)
  • 20 gram babyspenat att servera äggen på (valfritt)
  • 5 cocktailtomater att garnera med runt äggen (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg äggen i kallt vatten. Koka upp och koka i 10 minuter.
  2. Kyl äggen i kallt vatten.
  3. Vispa grädden hård i en skål.
  4. Rör i kaviar och hackad gräslök i grädden. Blanda. Hit kan du förbereda och förvara kaviargrädden samt äggen kokta med skal på i kylen.
  5. Servering: Skala äggen.
  6. Dela äggen på mitten och lägg upp på en tallrik eller serveringsfat. Förslag är att först lägga en bädd av sköljd babyspenat under.
  7. Fördela kaviargrädden på ägghalvorna.
  8. Garnera ägghalvorna med en liten dillkvist på varje ägg.
  9. Förslag är att garnera fatet med sköljda halverade eller delade cocktailtomater.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.