Hummerstuvning
Två varianter på hummerstuvning - en enkel med hummerkött från burk och en lyxig med hummerkött från kokt hummer smaksatt med konjak och gottis.
Tillagning
- Enkel hummerstuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter. Tillsätt hummer, dill och smaka av med salt och peppar.
- Stuvning till gratinerad hummer: Tina humrarna om de är frysta.
- Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
- Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
- Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
- Gör stuvningen: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning. Tillsätt ev. lite vatten till önskad tjocklek.
- Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
- Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
- Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
- Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
- Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
- Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
- Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
- Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.
Användning
- Stuvad hummer passar till att gratinera hummer eller Hummer Thermidor.
Hummer Thermidor eller gratinerad hummer är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
- Toppa en hummeromelett.
- Fylla till hummercrepes och gratinera med ost.
- Späda till en pastasås - hummerpasta med kokt pasta som tagliatelle, hemgjord färsk pasta eller Bucatini och räkor. Späd såsen med lite pastavatten samt grädde till önskad tjocklek. Garnera med parmesanflarn till fest.
Tips till gratinerad hummer
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal