Hummerstuvning

Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer eller Hummer Thermidor, toppa en hummer-omelett eller fylla i hummer-crepes och gratinera med ost. Blir också jättegod pastasås till hummerpasta med tagliatelle - späd såsen med lite pastavatten samt grädde till önskad tjocklek.

Hummer Thermidor eller gratinerad hummer är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.

Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.

4 portioner hummerstuvning

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • Enkel hummerstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 1,5 dl hummerkött från burk eller färsk kokt hummerkött
  • Hummerstuvning på hel hummer: 2 kokta humrar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 10 champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 hela tomater utan skal (från burk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk konjak eller brandy
  • 0,5 tsk salt
  • 3 droppar tabasco
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Enkel hummerstuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter. Tillsätt hummer, dill och smaka av med salt och peppar.
  2. Stuvning till gratinerad hummer: Tina humrarna om de är frysta.
  3. Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  4. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  5. Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
  6. Gör stuvningen: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
  7. Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
  8. Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
  10. Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
  11. Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
  12. Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
  13. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
  14. Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer