Rostade mandlar

Introduktion och förberedelse

Rostade salta mandlar med skal är inte bara gott utan riktigt nyttigt.

Serveringsförslag

Passar som tilltugg före maten, till drinkar och fest samt som träningssnack eller friluftsmat.

Förvaring

När du rostar nötter så blir de lite som nya igen. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan.

I stekpanna eller ugn

Mandlarna kan rostas i stekpanna eller i ugnen. Gott och nyttigt som vardags-snacks. Perfekt att ha en skål till hands om man är superhungrig innan middan är klar!

Portionsberäkning

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det.

4 portioner rostade mandlar

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram oskalade mandlar
  • 5 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Rör tills saltet lösts sig. Lägg i mandlarna och låt stå i en minut. Häll av mandlarna i durkslag och skaka dem så torra det går. Skalet ska sitta kvar. Skalet suger åt sig saltet så de får god salt smak.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut mandlarna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: Värm och rosta mandlarna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Lägg upp mandlarna i en eller flera skålar och strö ev. över lite flingsalt vid servering. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.5 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 303 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-26