Rostade mandlar

Rostade salta mandlar är inte bara gott utan riktigt nyttigt. Passar som tilltugg före maten, till drinkar och fest samt som träningssnack eller friluftsmat.

Du kan ta skalade eller oskalade mandlar (som är gott och lättast att rosta). Du kan ta andra nötter med som jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta. 

När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan. Mandlarna kan rostas i stekpanna eller i ugnen. 

Mandlar är även gott till vardags - perfekt att ha en skål till hands om man är superhungrig innan middan är klar!

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 
 

4 portioner rostade mandlar

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 200 gram oskalade mandlar
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och häll över nötterna i en bunke. Rör om och låt stå i någon minut. Häll av mandlarna i durkslag och skaka dem så torra det går.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut mandlarna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: Värm och rosta mandlarna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Lägg upp mandlarna i en eller flera skålar och strö ev. över lite flingsalt vid servering. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer