Plommon i madeira

Introduktion och förberedelse

Marinera plommon i madeira och sockerlag samt vaniljstång. Gott med vispad grädde, vaniljglass eller färskost som mascarpone.

Passar också som tillbehör till desserter som pannacotta, kladdkaka, crème brulé eller en plommondessert.

Passar också att servera som tillbehör till dessertostar som getost, ädelost eller brie.

Leta efter mogna fina goda plommon där kärnan - stenen - lossnar eller går lätt att ta ut. Testa innan och dela så att du ser att kärnan lossnar fint. Jag tog ett svenskt lila plommon som påminde om den gamla sorten Victoria - men jag vet inte om det var det.

Plommonen behöver ej skalas. Man kan dock skålla plommonen om man vill. Sänk då ner dem i halvor utan kärnor i kokande vatten någon halv minut tills skalen börjar lossna. Ta upp och lägg i kall vatten samt dra bort skalet.

Madeira är ett starkvin från ön Madeira. Välj gärna ett sött madeira malvasia reserve. Annat sött starkvin som också funkar är ett portugisiskt Moscatel de Setubal; eller prova en söt sherry som Pedro Ximenez.

Eller ta starksprit och laga plommon med konjak.

Att dricka till

Förutom en sötare madeira typ malvasia reserve eller längre lagrad och finare madeiravin så passar en söt sherry som Pedro Ximenez, Tawny port, Commanderia eller annat sött dessertvin Portugiskiskt Moscatel de Setubal, fransk Sauternes eller tyskt Icewein.

4 portioner, en glasburk ca 0,8 liter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 450 gram plommon, 6-8 stycken
  • 1 dl madeira
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 3 cm färsk vaniljstång

Tillagning

  1. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg i en glasburk.
  2. Blanda och koka ihop vatten med socker och madeira.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ner i lagen. Tillsätt även stången.
  4. Värm och koka upp lagen under omrörning.
  5. Häll lagen över plommonen i burken. Tryck ner plommonen och se till så att lagen täcker.
  6. Sätt på lock när de är heta och vänd upp och ner att svalna.
  7. Ställ in i kylen att marinera i minst ett dygn innan servering.
  8. Servera med en klick vispad grädde, en kula vaniljglass eller en klick mascarpone färskost. Eller med valfri dessert.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-01