4 portioner hollandaisesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram smält smör
  • 3 äggulor M/L
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 krm socker
  • 1-3 msk vatten eller torrt vitt vin

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  2. Förbered ett vattenbad med en stor vid panna med ca 5-10 cm vatten. Koka upp vattnet och låt sedan stå att sjuda på lägre värme.
  3. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke som tål minst 100 grader. Äggvitorna kan sparas i kyl eller frysas in till annat.
  4. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Lättast är med elvisp.
  5. Ställ bunken med äggen i det sjudande vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader.
  6. Tillsätt smält smör under vispning till äggblandningen. Tillsätt först några droppar i taget och sedan i en jämn stråle. Såsen tjocknar efter hand som den blir varmare. Ta av från värmen när den tjocknat likt majonnäs. Såsen får inte koka.
  7. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen.
  8. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin.
  9. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
Ingredienser till hollandaisesåsen: salt, smör, ägg, citron, vitt vin, socker samt vitpeppar.
Ingredienser till hollandaisesåsen: salt, smör, ägg, citron, vitt vin, socker samt vitpeppar.
Vispa ihop äggulor med lite smält smör i taget i en bunke med sjudande vatten tills det tjocknar.
Vispa ihop äggulor med lite smält smör i taget i en bunke med sjudande vatten tills det tjocknar.
Hollandaisesåsen serverad till lax med grön sparris och citron.
Hollandaisesåsen serverad till lax med grön sparris och citron.

Serveringsförslag

Tips

  • Jag rekommenderar att göra såsen strax innan du ska servera den. Den kan hållas varm i vattenbad på ca 55 grader någon halvtimme. Men den är godast och bäst att servera direkt när den är nygjord.
  • Du kan spara såsen men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör).
  • Kall Hollandaise kan ej värmas igen då spricker den men är gott kall som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd eller rostad bagel med varmrökt lax och gurka.

Varianter

  • Gräslökshollandaise - tillsätt och rör i 1 dl hackad gräslök innan servering. Du kan ta färsk eller fryst gräslök.
  • Ramslökshollandaise - en variant med torkad eller fryst hackad ramslök som smaksättning.
  • Hollandaisesmör - ett smaksatt smör som skivas och serveras som aromsmör och får smälta över maten.

Vintips

Vitt vin av ekfatslagrad Chardonnay eller elegant Chablis passar att dricka till rätter med Hollandaisesås.

E-mail
Medel: 3.8 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-04

Tillbehör och liknande: