Minitoasts eller tilltugg med sardell- och parmesanröra

Introduktion och förberedelse

Bjud på minitoasts - en slags snittar eller tilltugg med fyllig och salt smakrik röra av hackade sardeller, riven parmesan, rödlök, gräslök och matyoghurt. Snittar som är goda till fördrinken innan middag, till fest eller grill.

Du kan steka bröden i smör eller olivolja eller bara rosta dem enkelt precis innan servering. Röran kan du laga i god tid och ha i kylen. Istället för parmesan kan du ta annan lagrad ost som pecorino, grana padano eller Västerbotten.

Sardeller kan bytas mot strimlade soltorkade tomater, hackade räkor, rökta räkor, rökt makrill, rökt lax, rökt renstek, böckling, varmrökt lax, tonfisk i olja, krabba eller hummerkött på burk eller liknande.

Att dricka till:

Ett kylt vitt mousserande vin som Champagne, Cava, Sekt eller Spumante passar. Eller ett vitt torrt vin som Riesling, Gewurtztraminer eller ett vitt från Loire av Chenin blanc, Sauvignon blanc and Melon de Bourgogne.

4 portioner, 8 snittar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1 dl matyoghurt, turkisk eller grekisk
  • 5 sardeller i olja
  • 1 dl hackad persilja
  • 1/2 rödlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt eller efter smak
  • 8 små rundlar bröd (av förslagsvis 4 skivor ljust rostbröd) eller skivor baguette
  • 4 msk smör eller olivolja (valfritt)
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 8 blad bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Riv parmesanost fint. Lägg i en skål.
  2. Finhacka sardeller och tillsätt dem.
  3. Skölj och finhacka persilja samt tillsätt den.
  4. Skala och finhacka rödlöken samt tillsätt den.
  5. Blanda i matyoghurt till en röra. Smaka av med peppar och salt. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  6. Ta ut rundlar ur rostbröden eller skär baguette i små skivor.
  7. Bred brödet med lite smör eller pensla dem med olja runt om.
  8. Servering: Rosta bröden till ljus färg i en panna eller i ugnen.
  9. Lägg upp på en bricka eller fat och toppa med röran samt garnera med ett blad bladpersilja på varje. Servera direkt. Bröden kan också serveras för sig och röran för sig så får gästerna själva lägga på röra på bröden.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-30