Hemgjord rostad musli

Hemgjord rostad müsli blir mycket god och smakrik. I längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.
Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).
Köp ekologiska ingredienser.
Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli.
Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.

2 liter müsli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,2 liter havregryn eller rågflingor eller blanda
  • 2 dl russin
  • 2 dl vetegroddar
  • 180 gram nötter som paranötter, valnötter eller hasselnötter
  • 2 dl torkade äppeltärningar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötter grovt.
  3. Sprid ut havregryn eller rågflingor eller båda och, tillsammans med nötter och vetegroddar på en ugnsplåt med höga kanter.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden.
  5. Rosta pumpakärnor samt solrosfrön i en stekpanna ca 5 minuter på hög värme. Rör om dem då och då under tiden så de inte bränns utan blir ljust bruna. Låt svalna.
  6. Ta ut gryn, flingor och groddar och låt svalna.
  7. Blanda allt i en skål och häll upp müslin på lufttäta burkar. Förvara lufttätt.
  8. Hemgjord rostad müsli är klart att njutas med förslagsvis filmjölk eller yoghurt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer