Hemgjord rostad musli

Introduktion och förberedelse

En burk hemgjord rostad müsli - gott med filmjölk, kvarg, yoghurt eller soyghurt.

Nyrostad müsli blir mycket god och i längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli där grunden är billiga havregryn och rågflingor. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.

Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).

Köp ekologiska ingredienser. Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli. Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.

2 liter müsli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,2 liter havregryn eller rågflingor eller blanda
  • 2 dl russin
  • 2 dl vetegroddar
  • 180 gram nötter som paranötter, valnötter eller hasselnötter
  • 2 dl torkade äppeltärningar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötter grovt.
  3. Sprid ut havregryn eller rågflingor eller båda och, tillsammans med nötter och vetegroddar på en ugnsplåt med höga kanter.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden.
  5. Rosta pumpakärnor samt solrosfrön i en stekpanna ca 5 minuter på hög värme. Rör om dem då och då under tiden så de inte bränns utan blir ljust bruna. Låt svalna.
  6. Ta ut gryn, flingor och groddar och låt svalna.
  7. Blanda allt i en skål och häll upp müslin på lufttäta burkar. Förvara lufttätt.
  8. Hemgjord rostad müsli är klart att njutas med förslagsvis filmjölk eller yoghurt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-07

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept