Hemgjord rostad musli

En burk hemgjord rostad müsli - gott med filmjölk, kvarg, yoghurt eller soyghurt.

Nyrostad müsli blir mycket god och i längden blir den billigare än köpt färdig müsli också. Dessutom kan du välja ingredienser själv - här är ett förslag på prisvärd müsli där grunden är billiga havregryn och rågflingor. Du kan öka eller minska mängden efter tycke.

Vidare kan du ösa på med massor av nötter, frön och torkad frukt (något man brukar på leta efter i den köpta müslin även om det står med på paketet).

Köp ekologiska ingredienser. Överblivna ingredienser kan du förpacka lufttätt tills det är dags att laga nästa omgång müsli. Du kan variera ingredienser som nötter, torkad frukt, groddar, kli och flingor efter tillgång och smak.

2 liter müsli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,2 liter havregryn eller rågflingor eller blanda
  • 2 dl russin
  • 2 dl vetegroddar
  • 180 gram nötter som paranötter, valnötter eller hasselnötter
  • 2 dl torkade äppeltärningar
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka nötter grovt.
  3. Sprid ut havregryn eller rågflingor eller båda och, tillsammans med nötter och vetegroddar på en ugnsplåt med höga kanter.
  4. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden.
  5. Rosta pumpakärnor samt solrosfrön i en stekpanna ca 5 minuter på hög värme. Rör om dem då och då under tiden så de inte bränns utan blir ljust bruna. Låt svalna.
  6. Ta ut gryn, flingor och groddar och låt svalna.
  7. Blanda allt i en skål och häll upp müslin på lufttäta burkar. Förvara lufttätt.
  8. Hemgjord rostad müsli är klart att njutas med förslagsvis filmjölk eller yoghurt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept