Nyponpulver

Introduktion och förberedelse

Hur du torkar egna nypon och gör hemgjort nyponpulver.

Gott på strö över fil eller liknande vid frukosten, i müsli, granola, i bakverk som bröd, till nyponsoppa, nypondricka, nyponthe med mera.

Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin.

Använd helst stora nypon du kan dela och ta ur kärnorna på. Små nypon är svårare att dela och rensa men det går.

Välj bort nypon som växt jämte trafikerad väg. En torkmaskin fungerar utmärkt och är en god investering speciellt om du ska torka mycket nypon, svamp och äppelskivor osv.

Du behöver en kaffekvarn (en liten elektrisk kvarn som normalt är till för att mala kaffebönor i) för att mala nyponen till mjöl.

De torkade nyponskalen är för hårda och går ej att mala i vanlig mixer eller matberedare.

5 dl nyponpulver

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 15 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 liter färska nypon

Tillagning

  1. Plocka nypon.
  2. Nyp, skär eller klipp bort fästen och stjälkar.
  3. Dela dem på mitten och gröp ur kärnor och hår.
  4. Sprid ut nyponen på smörpapper lagt på ett ugnsgaller.
  5. Sätt i mitten ugnen på lägsta värme (typ under 40 grader). Ha ugnsluckan lite öppen om du ej har varmluftsugn.
  6. Torka i omgångar - sätt på ugnen en halvtimme och stäng sedan av den och låt stå några timmar. Gör så några omgångar och känn sedan på skalet så att det har torkat. Du kan också sätt gallret någon dm över ett element i några dygn.
  7. Mixa de torkade nyponskalen i en kraftig mixer som en kaffebönsmixer till pulver. Förvara nyponpulvret lufttätt.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-14