Nyponpulver

Hur du torkar egna nypon och gör hemgjort nyponpulver. Gott på fil, i müsli, i bakverk som bröd, till nyponsoppa, nypondricka, nyponthe med mera.
Pulver av torkade nypon innehåller karoten (vitamin A), vitamin-B, lykopen (antioxidant) samt väldigt mycket C-vitamin.
Alla slags nypon kan användas. Välj dock bort nypon som växt jämte trafikerad väg.
En torkmaskin fungerar utmärkt och är en god investering speciellt om du ska torka mycket nypon, svamp och äppelskivor osv.
Du behöver en kaffekvarn (en liten elektrisk kvarn som normalt är till för att mala kaffebönor i) för att mala nyponen till mjöl. De torkade nyponskalen är för hårda och går ej att mala i vanlig mixer eller matberedare.

5 dl nyponpulver

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 liter färska nypon

Tillagning

  1. Plocka nypon.
  2. Nyp, skär eller klipp bort fästen och stjälkar.
  3. Dela dem på mitten och gröp ur kärnor och hår.
  4. Sprid ut nyponen på smörpapper lagt på ett ugnsgaller.
  5. Sätt i mitten ugnen på lägsta värme (typ under 40 grader). Ha ugnsluckan lite öppen om du ej har varmluftsugn.
  6. Torka i omgångar - sätt på ugnen en halvtimme och stäng sedan av den och låt stå några timmar. Gör så några omgångar och känn sedan på skalet så att det har torkat. Du kan också sätt gallret någon dm över ett element i några dygn.
  7. Mixa de torkade nyponskalen i en kraftig mixer som en kaffebönsmixer till pulver. Förvara nyponpulvret lufttätt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer