Hemgjord kefir

Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur. Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost eller mellanmål.

Du kan laga filen med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med.

När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.

Kefirkultur kan du bla beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

1 liter hemgjord kefir

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk kefir eller 5 gram kefirkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
  2. Häll upp i en burk eller kanna.
  3. Kyl till rumstemperatur.
  4. Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
  5. Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
  6. Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer