Hemgjord kefir
Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur.
Tillagning
- Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
- Häll upp i en burk eller kanna.
- Kyl till rumstemperatur.
- Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
- Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
- Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
Serveringsförslag
Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost eller mellanmål.
Tips
- Du kan laga filen med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med.
- När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.
- Kefirkultur kan du bla beställa från nätet bland annat från Grönt Levande och från Danmark Hjemmeproduktions sida.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal