Hemgjord kefir

Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur. Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost eller mellanmål.

Du kan laga filen med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med.

När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.

Kefirkultur kan du bla beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

1 liter hemgjord kefir

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk kefir eller 5 gram kefirkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
  2. Häll upp i en burk eller kanna.
  3. Kyl till rumstemperatur.
  4. Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
  5. Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
  6. Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.