Hemgjord kefir

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur.

Serveringsförslag

Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost eller mellanmål.

Tips

  • Du kan laga filen med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med.
  • När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.
  • Kefirkultur kan du bla beställa från nätet bland annat från Grönt Levande och från Danmark Hjemmeproduktions sida.

1 liter hemgjord kefir

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk kefir eller 5 gram kefirkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
  2. Häll upp i en burk eller kanna.
  3. Kyl till rumstemperatur.
  4. Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
  5. Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
  6. Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-02