Hemgjord kefir

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kefir av mjölk och kefirkultur. Gott som vanlig fil ex. med musli som frukost eller mellanmål.

Du kan laga filen med frystorkad kefirkultur eller vanlig kefir som du startar kulturen med.

När du väl ha en färdig kefir använder du en sparad del (2 msk räcker - förvara i kylen) som start för nästa omgång kefir. Kan upprepas runt 15 gånger.

Kefirkultur kan du bla beställa från Danmark Hjemmeproduktions sida.

1 liter hemgjord kefir

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter standard mjölk 3%
  • 2 msk kefir eller 5 gram kefirkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp mjölken till 90 grader och ställ i kallt vatten i vasken.
  2. Häll upp i en burk eller kanna.
  3. Kyl till rumstemperatur.
  4. Blanda i kefir eller kefirkultur och rör om.
  5. Täck över och låt stå i 24 timmar i rumstemperatur eller något dygn till.
  6. Ställ in i kylen i 12 timmar. Kefiren ska tjockna till filmjölk och är då klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept