Hemgjord pasta, raviolirecept, tortellinirecept

Tortellini och ravioli - recept på hemgjord färsk fylld pasta. Den som knådar på något gott…

Hemgjorda Tortellini Hemgjorda tortellinis och raviolis. Fyllda pastakuddar med färskost, örter, skaldjur eller kött.

Tortellinirecept, raviolirecept och pastarecept för dig som vill göra egen fylld pasta. Fylld färsk pasta blir lätt en av de godaste pastarätterna. Med pesto, smör, olivolja, smaksatt creme fraiche, grädde eller tomatsås blir den snabbt en hel rätt – pastan är ju redan fylld! Nu mer finns färsk fylld ravioli och tortellini att köpa.

Hemgjord pasta kräver lite jobb men blir både billigare och ofta godare.

Förutom nöjet att själv känna sig som en äkta italiensk matmor så är en av fördelarna med hemgjord pasta att du själv kan välja fyllning – basilika och keso, kött, svamp och spenat, kyckling eller skaldjur är mina förslag.

Tortellini och ravioli trivs bäst i milda och enkla såser (de är ju redan fyllda med något smakfullt).

Både tortellini och ravioli är fyllda pastakuddar och kan vara fyrkantiga, trekantiga och ihopvikta varianter av dessa. Vad det är för skillnad är svårt att få reda på. Men ravioli har oftast en räfflad kant och köttfyllning. Tortellin görs ofta med hjälp av en form en sk tortellinplatta.

Så här gör du egen fylld pasta och kavlar du pastan till egna pastakuddar, raviolis eller tortellinis

Att göra egen ravioli eller tortellini är lite bökigt men väl värt besväret. Du gör först pastadegen, sedan en fyllning - en röra eller kräm av köttfärs, eller ost och örter som keso och riven parmesan eller med spenat, kesella och svamp. Du kan fylla pastakrämen/fyllningen i en strut eller sprits så är den lättare att klicka ut.

Det finns många olika fyllningar och det är bara att använda fantasin. Huvudsaken är att pastafyllningen är fast nog så att den inte flyter ut och att den går att spritsa eller att göra små bollar eller matskedstora högar.

En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Med en pastamaskin kavlar du smidigt ut pastadegen.

Pastadeg till färsk pasta som ravioli, lasagne och tagliatelle 

3 dl vetemjöl (hälften durumvetemjöl)
2 msk olivolja
1 ägg + 1 äggula
2 msk vatten
1/2 tsk salt
Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen absolut inte går ihop. Knåda i 10 minuter. Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme. Forma degen till en rektangulär rulle. Skär en cm breda skivor i taget, täck över resten och kör biten igenom en pastamaskin (följ anvisningarna) eller kavla ut avlånga plattor för hand.

Pastadegens hemligheter

Torkad pasta är vanligen gjord på durumvete som har högre gluten halt och därför ger en fastare (mer ihopklistrad) deg. Det sägs att man ska använda detta mjöl till hemgjord pasta men vanligt vetemjöl har ändå så hög glutenhalt att det går bra. Hälften av varje är en bra kompromiss. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.

Pasta kan du förvara i kylen och använda efter hand. Ägg är den andra viktiga ingrediensen. Man använder mer äggula än äggvita. Proportionerna en äggvita på tre äggulor brukar bli bra. Avviker man från recepten nedan, om man knådar mer deg och så vidare, är det en god idé att väga äggen. Med dubbla mängden mjöl samt justerat med någon matsked vatten blir pastadegen bra ändå. Knåda degen rejält cirka 10 minuter och låt den vila någon timme. Man kan också blanda degen i matberedare. Förvara i kylen. Koktiden är 2-3 minuter och serveras direkt.

Färska hemgjorda pastakuddar, raviolis eller tortellinis: 

  1. Förbered fyllningen och gör pastadegen.
  2. Kavla ut pastadegen till tunna långa plattor.
  3. När du kavlat ut pastadegen lägger du ut små högar av fyllning med jämna mellanrum.

Hur du gör tortellinis När du kavlat ut pastadegen, gör du små bollar med fyllning och viker pastan runt om.

Pensla eller ta lite vatten med fingrarna mellan högarna. Lägg ett nytt lager utkavlad pastadeg över. Tryck ihop degen mellan högarna av fyllning till små kuddar. Skär ut raviolis med en sporre. Alternativ två är att lägga högar med fyllning 5 cm upp från kanten längs med pastadegen, vik sedan över pastadegen och tryck ihop degen över fyllningen till små kuddar. Skär längs med den övre kanten med sprren så att du får en pastaremsa med kuddar. Därefter kan du enkelt sköra ut varje ravioli en efter en. De blir mer som halvmånar i formen. Lägg pastakuddarna/raviolin att torka en stund på en handduk tills det är dags för middag och att koka pastan

Färsk hemgjord Tagliatelle

1. Gör pastadegen.
2. Kavla ut pastadegen till tunna långa plattor.
3. Gör ravioli med pastamaskinen. Du kan också skär ut tagliatelle för hand genom att skära 20 cm långa bitar av pastaplattorna som du sedarn viker ihop och skär i lagom breda tagliatelle strimlor.
4. Mjöla pastan lätt och hänga upp den över något eller lägg ut, sprid ut på handduk.
5. Kokas i 2 minuter och serveras direkt.

Tortellini med basilika och keso i tomatsås

Recept 4 portioner
1 sats pasta
1 pkt fryst basilika eller motsvarande färsk
1 pkt keso
½ tsk salt
1 äggula
2 msk olivolja
1 msk smör
1 klyfta vitlök (valfritt)
1 liten gul lök
3 tomater
2 msk tomatpuré
svartpeppar och salt
riven ost som parmesan
Gör pastan. Dela tomaterna i klyftor. Skär bort kärnorna. Lägg platt och skär bort skalet med en vass kniv. Eller skålla tomaterna hela, skala dem och ta ur kärnor. Hacka tomaterna och lök. Pressa vitlök och fräs med löken och tomaterna i olivolja och smör. Tillsätt tomatpurén, peppar och salt efter smak. Låt stå och puttra några minuter gärna längre. Mosa keson i ett durkslag så att vätskan rinner bort och blanda med basilika, äggula och salt i en skål. Kavla ut pastan, lägg en klick fyllning, var femte centimeter och täck med ett lager pasta. Tryck tätt och skär ut kuddar. Eller använd en tortelliniplatta. Koka upp vatten och koka pastan i 1 minut. Blanda med tomatsåsen. Servera med riven parmesanost.

Färsk hemgjord ravioli eller tortellini med svamp och spenatfyllning

Servera med tomatsås.
20 stycken stora pastakuddar, 4 portioner (5 pastakuddar var)
1 sats pastadeg till färsk pasta
Svamp och spenatfyllning
120 gram fryst tinat spenat eller motsvarande fräst färsk spenat
10 stora champinjoner
1 msk olivolja
1 dl kesella
0,5 tsk salt, 0,5 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost eller grano padano

Krama ur vätskan ur spenaten, hacka den. Hacka svampen och fräs i olja. Blanda allt i en skål. Du kan också mixa fyllningen i en matberedare.
Gör pastakuddar: dela pastadegen på mitten. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.

Med en pastamaskin kavlar du smidigt ut pastadegen. Det går också att kavla och tänja ut för hand. När du kavlat ut pastadegen lägger du ut små högar av fyllning med jämna mellanrum. När du kavlat ut pastadegen, gör du små bollar med fyllning och viker pastan runt om.
Pensla med vatten mellan högarna. Lägg ett nytt lager utkavlad pastadeg över. Tryck till degen runt fyllningen. Skär ut kuddar med hjälp av en sporre. Lägg pastakuddarna att torka en stund innan de kokas. Ett alternativ är att skippa degen överst och istället vika och trycka ihop degen över fyllningen och trycka till i kanterna så att kanten överlappar sig själv i sidled, då blir de som vanliga köperaviolis, och mer som halvmånar i formen. Lägg upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Koka 2-3 minuter. Servera pastan blandad med olivolja, smör, pesto, tomatsås, grädde eller creme fraiche samt salt och svartpeppar. Örter som hackad basilika kan man också ha på, samt någon droppe tabasco och hackade soltorkade tomater. Servera med riven parmesanost.

Färsk hemgjord ravioli eller tortellini med köttfyllning

20 stycken stora pastakuddar, 4 portioner (5 pastakuddar var)
1 sats pastadeg till färsk pasta
1 gul lök
1 vitlök
1 msk olivolja
2 skivor fläsk
100 gram oxfärs
3 msk tomatpure
0,5 tsk oregano
1 krm rosmarin
3 droppar tabasco
Salt och svartpeppar
Kör allt utom kött i en mixer. Bland i köttet för hand. Du kan också finhacka lök, fläsk och blanda för hand. Det blir som en köttfärsröra. Dessa rullar du sedan små bollar av i storlek som hasselnötter. Gör pastakuddar: dela pastadegen på mitten. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Med en pastamaskin kavlar du smidigt ut pastadegen. Det går också att kavla och tänja ut för hand. När du kavlat ut pastadegen lägger du ut små högar av fyllning med jämna mellanrum. När du kavlat ut pastadegen, gör du små bollar med fyllning och viker pastan runt om. Pensla med vatten mellan högarna. Lägg ett nytt lager utkavlad pastadeg över. Tryck till degen runt fyllningen. Skär ut kuddar med hjälp av en sporre. Lägg pastakuddarna att torka en stund innan de kokas. Ett alternativ är att skippa degen överst och istället vika och trycka ihop degen över fyllningen och trycka till i kanterna så att kanten överlappar sig själv i sidled, då blir de som vanliga köperaviolis, och mer som halvmånar i formen. Lägg upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Koka 2-3 minuter. Servera pastan blandad med olivolja, smör, pesto, tomatsås, grädde eller creme fraiche samt salt och svartpeppar. Örter som hackad basilika kan man också ha på, samt någon droppe tabasco och hackade soltorkade tomater. Servera med riven parmesanost.

Tomatsås

Recept 4 portioner
3 stora tomater eller en burk krossade tomater
2 msk olivolja
1 msk smör
1 klyfta vitlök (valfritt)
1 liten gul lök
1 krm rosmarin
2 msk tomatpuré
svartpeppar och salt
riven ost som parmesan
Dela tomaterna i klyftor. Skär bort kärnorna. Lägg platt och skär bort skalet med en vass kniv. Eller skålla tomaterna hela, skala dem och ta ur kärnor. Hacka tomaterna och lök. Pressa vitlök och fräs med löken och tomaterna i olivolja och smör. Tillsätt rosmarin, tomatpurén, peppar och salt efter smak. Låt stå och puttra några minuter gärna längre. Servera till pasta med riven parmesanost.

Egen ostfyllning till pastakuddar, tortellini och ravioli

Recept 4 portioner
1 pkt fryst basilika eller 1 dl hackad färsk
1 pkt keso eller ricotta
1 dl riven parmesan eller grano padano
1 dl riven lagrad ost
½ tsk salt
2 äggulor
0,5 tsk salt
Mosa keson i ett durkslag så att vätskan rinner bort och blanda med basilika, riven ost, äggula och salt i en skål.

Tortellini rökt lax och fänkål med färdig tortellini med ost

Recept 4 portioner
1 sats tortellini med ost
150 gram rökt eller gravad lax
1 fänkål
2 klyftor vitlök
1 mindre gul lök
4 msk olivolja
2 dl matlagningsgrädde eller lätt creme fraiche
Pressa vitlöken och hacka lök och fänkål. Fräs i olivolja. Tillsätt grädden eller creme fraichen. Låt koka några minuter medan du kokar pastan enligt paketet. Dela laxen i bitar. Blanda allt ihop och servera. Man brukar inte ha riven ost till pasta med fisk eller skaldjur.

Fyllda jätteraviolis med kräftstjärtar i paprika- och chilicreme-fraiche
1 sats färsk pasta
1 burk kräftstjärtar cirka 150 gram utan lag
2 msk tomatpuré
2 msk hackad gräslök
1 msk creme fraiche (från burken nedan)
1 äggula
1 burk creme fraiche smaksatt med paprika och chili
Gör pastan. Hacka kräftstjärtarna och blanda med tomatpuré, gräslök, äggula och creme fraiche. Kavla ut pastan och lägg en msk fyllning med 5 cm mellanrum. Täck med ett lager pasta, tryck ihop kanterna och skär ut. Koka i en minut och blanda med creme fraichen. Garnera med gräslök.

Köttfylld ravioli med vårgrönsaker
Recept 4 portioner
1 sats färsk ravioli fylld med kött eller 2 pkt färdig färsk köttfylld pasta
4 msk olivolja
½ zucchini
1 röd paprika
½ fänkål
1 vårlök
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Skär grönsakerna i bitar och fräs dem i olivoljan. Tillsätt grädden. Koka pastan och blanda med grönsakerna. Salta och peppra.

 

Vad ska jag välja för parmesanost?
Äkta parmesanost (parmigiano-reggiano) är mycket smakfull, eftertraktad och dyr. Därför lämpar den sig kanske bäst att njuta som den är med ett glas vin. Grano Padano är en parmesanliknande ost med minst lika lång historia, bra smak och vettigare pris. Pecorino romano är en annan lagrad ost som också lämpar sig för rivning. Färdigriven ost i små påsar är sällan samma sak och kan, tycker jag, nästan förstöra en rätt. De kan få vara med i ostsås till lasagne. När du står i affären och funderar på hur dyr osten är så tänk på att en bit parmesan håller flera månader i kylen och ofta är mycket dryg.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer