Hemgjord citrusmarmelad

Introduktion och förberedelse

Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.

Val av socker

  • Jag kokade marmeladen med syltsocker som har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar.
  • Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.

Marmeladprov

God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.

Vill du ha en extra stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

1 sats marmelad, ca 4 burkar på 0,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 apelsiner
  • 2 citroner
  • 1 grapefrukt
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Tvätta och skrubba citrusfrukterna.
  2. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en stor kastrull.
  3. Dela dem sedan i klyftor och hacka dem så fint du kan (desto finare blir marmeladen). Lägg också i ev. kärnor som innehåller pektin. Du kan också köra med kniven lite försiktigt i en matberedare - kör inte för länge bara - det ska inte vara mos. Lägg i kastrullen.
  4. Blanda vattnet med citrushacket i kastrullen. Koka på svag värme och rör om då och då i 30 minuter.
  5. Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och skumma marmeladen väl.
  6. Ett tips är att desinficera marmeladburkarna i ugnen på 120 grader i 15 minuter. Då blir burkarna varma och du kan hälla upp citrusmarmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
  7. Förslut citrusmarmeladen direkt.
  8. Förvara citrusmarmeladen svalt.
  9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13