Hemgjord citrusmarmelad

Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.
Syltsocker har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar. Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.
God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.
Vill du ha en stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.
Välj gärna apelsiner med lite sötma och tunnare skal om du kan välja.

4-5 marmeladburkar citrusmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 35 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 6 apelsiner
 • 2 citroner
 • 1 grapefrukt
 • 4 dl vatten
 • 1 kg syltsocker

Tillagning

 1. Tvätta och skrubba citrusfrukterna.
 2. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en stor kastrull.
 3. Dela dem sedan i klyftor och hacka dem så fint du kan (desto finare blir marmeladen). Lägg också i ev. kärnor som innehåller pektin. Du kan också köra med kniven lite försiktigt i en matberedare - kör inte för länge bara - det ska inte vara mos. Lägg i kastrullen.
 4. Blanda vattnet med citrushacket i kastrullen. Koka på svag värme och rör om då och då i 30 minuter.
 5. Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och skumma marmeladen väl.
 6. Ett tips är att desinficera marmeladburkarna i ugnen på 120 grader i 15 minuter. Då blir burkarna varma och du kan hälla upp citrusmarmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
 7. Förslut citrusmarmeladen direkt.
 8. Förvara citrusmarmeladen svalt.
 9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat