Hemgjord citrusmarmelad

Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.

Syltsocker har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar. Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.

God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.

Vill du ha en stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.

4-5 marmeladburkar citrusmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 35 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 6 apelsiner
 • 2 citroner
 • 1 grapefrukt
 • 4 dl vatten
 • 1 kg syltsocker

Tillagning

 1. Tvätta och skrubba citrusfrukterna.
 2. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en stor kastrull.
 3. Dela dem sedan i klyftor och hacka dem så fint du kan (desto finare blir marmeladen). Lägg också i ev. kärnor som innehåller pektin. Du kan också köra med kniven lite försiktigt i en matberedare - kör inte för länge bara - det ska inte vara mos. Lägg i kastrullen.
 4. Blanda vattnet med citrushacket i kastrullen. Koka på svag värme och rör om då och då i 30 minuter.
 5. Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och skumma marmeladen väl.
 6. Ett tips är att desinficera marmeladburkarna i ugnen på 120 grader i 15 minuter. Då blir burkarna varma och du kan hälla upp citrusmarmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
 7. Förslut citrusmarmeladen direkt.
 8. Förvara citrusmarmeladen svalt.
 9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer