Hemgjord citrusmarmelad

Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.
Syltsocker har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar. Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.
God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.
Vill du ha en stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.
Välj gärna apelsiner med lite sötma och tunnare skal om du kan välja.

4-5 marmeladburkar citrusmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 35 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 6 apelsiner
 • 2 citroner
 • 1 grapefrukt
 • 4 dl vatten
 • 1 kg syltsocker

Tillagning

 1. Tvätta och skrubba citrusfrukterna.
 2. Dela dem i halvor och pressa ur saften i en stor kastrull.
 3. Dela dem sedan i klyftor och hacka dem så fint du kan (desto finare blir marmeladen). Lägg också i ev. kärnor som innehåller pektin. Du kan också köra med kniven lite försiktigt i en matberedare - kör inte för länge bara - det ska inte vara mos. Lägg i kastrullen.
 4. Blanda vattnet med citrushacket i kastrullen. Koka på svag värme och rör om då och då i 30 minuter.
 5. Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning. Tag kastrullen från värmen och skumma marmeladen väl.
 6. Ett tips är att desinficera marmeladburkarna i ugnen på 120 grader i 15 minuter. Då blir burkarna varma och du kan hälla upp citrusmarmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
 7. Förslut citrusmarmeladen direkt.
 8. Förvara citrusmarmeladen svalt.
 9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer