Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad

Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
FÖRSLAG PÅ SERVERING AV CEASARSALLAD:

4 portioner ceasardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Förslag servering: 1 rödlök (valfritt)
  • 2 krukor eller huvuden romansallad
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hyvlad parmesanost eller grano padano att garnera med

Tillagning

  1. Hacka och mosa sardellerna i en matberedare eller i en stor mortel.
  2. Blanda i senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressa i citron.
  3. Vispa ihop och tillsätt olivolja droppvis under kraftig omrörning - lite i början sedan mer efterhand. Nu blir ägg och olja som en majonnäs. En elvisp är enklast att vispa med.
  4. Tillsätt parmesanost och smaka av ceasardressingen med salt och peppar.
  5. Förvara ceasardressingen i kylen.
  6. FÖRSLAG PÅ CEASARSALLAD MED KYCKLING: Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Salta och peppra dem och grilla dem eller bryn i olivolja runt om. Efterstek med lite folie eller lock över i ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Kantskär under tiden brödet och skär det i tärningar.
  8. Stek brödtärningarna i 2-3 msk olivolja tills de är ljust bruna. Salta dem lite.
  9. Skala och skär löken i tunna ringar. Ett tips är att lägga dem i en bunke, strö över lite salt och arbeta in så mjuknar löken och blir mildare och godare i rå i sallad.
  10. Ansa och dela salladen i grova bitar. Lägg i en stor bunke eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering av ceasarsalladen så blandar du salladen med hälften av dressingen.
  12. Fördela salladen i högar på tallrikar eller på fat.
  13. Strö över löken.
  14. Skär upp kycklingfiléerna i sneda skivor och fördela dem runt om på salladen.
  15. Strö över krutongerna, riv eller hyvla över ost och servera resten av dressingen över eller i en skål vid sidan för de som vill ha mer dressing.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer