Hemgjord Caesardressing till Caesarsallad

Caesardressing till caesarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost. God att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag. 

4 portioner caesardressing

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 sardellfiléer
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 2 tsk vit fin vinäger
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Förslag servering: 1 rödlök (valfritt)
  • 2 krukor eller huvuden romansallad
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk pressad citron
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hyvlad parmesanost eller grano padano att garnera med

Tillagning

  1. Hacka och mosa sardellerna i en matberedare eller i en stor mortel.
  2. Blanda i senap, äggula, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressa i citron.
  3. Vispa ihop och tillsätt olivolja droppvis under kraftig omrörning - lite i början sedan mer efterhand. Nu blir ägg och olja som en majonnäs. En elvisp är enklast att vispa med.
  4. Tillsätt parmesanost och smaka av caesardressingen med salt och peppar.
  5. Förvara caesardressingen i kylen.
  6. FÖRSLAG PÅ CAESARSALLAD MED KYCKLING: Banka gärna ut kycklingfiléerna något. Salta och peppra dem och grilla dem eller bryn i olivolja runt om. Efterstek med lite folie eller lock över i ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Sätt åt sidan att svalna.
  7. Kantskär under tiden brödet och skär det i tärningar.
  8. Stek brödtärningarna i 2-3 msk olivolja tills de är ljust bruna. Salta dem lite.
  9. Skala och skär löken i tunna ringar. Ett tips är att lägga dem i en bunke, strö över lite salt och arbeta in så mjuknar löken och blir mildare och godare i rå i sallad.
  10. Ansa och dela salladen i grova bitar. Lägg i en stor bunke eller skål. Hit kan du förbereda.
  11. Vid servering av caesarsalladen så blandar du salladen med hälften av dressingen.
  12. Fördela salladen i högar på tallrikar eller på fat.
  13. Strö över löken.
  14. Skär upp kycklingfiléerna i sneda skivor och fördela dem runt om på salladen.
  15. Strö över krutongerna, riv eller hyvla över ost och servera resten av dressingen över eller i en skål vid sidan för de som vill ha mer dressing.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer