Grillsås med turkisk yoghurt

En het och riktigt enkel, snabb och billig kall grillsås med matyoghurt som passar till allt grillat, till fest, på buffé, pulled pork, hamburgare med mera.

Såsen blandas enkelt av matyoghurt med rökt paprikapulver - så får du den rökta bbq-aromen - samt het Sriracha-chilisås, lite salt, nymalen svartpeppar samt lite citronsaft.

Till många

En sås du enkelt lagar till många gäster till fest eller buffé. Ta då ex. en hel liter hink med matyoghurt och blanda i Sriracha chilisås, paprikapulver, salt, peppar, socker och citronsaft direkt i hinken. Räkna ca 0,75 dl per portion. En stor liters hink räcker då till 15 personer.

Varianter

Gillar du vitlök så kan du ha pressad vitlök efter smak. Hittar du inte rökt paprikapulver så går det bra med vanligt paprikapulver. Istället för Sriracha-chilisås så kan du ta annan chilisås eller chilipulver efter smak. Istället för turkisk matyoghurt kan du ta grekisk matyoghurt.

6 portioner gillsås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 4 dl turkisk matyoghurt
  • 1 tsk Sriracha-chilisås
  • 3 krm rökt paprikapulver
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Blanda och smaka av matyoghurten med chilisåsen, paprikapulver, citronsaft, salt, svartpeppar samt socker.
  2. Grillsåsen är klar att servera. Förvara i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept