Granola musli

Granola musli med massa gottis i. Efter många laddningar och långpannor hemgjord granola har jag nu kommit fram till en riktigt god blandning. Här rostad i en långpanna för en stor sats.

I min granola har jag havregryn som är nyttiga och ger volym samt dessutom är billiga, goda pumpafrön, billigare solrosfrön, quinoa och chiafrön för det extra lilla knaprigheten kombinerat med söta russin, lite flytande honung. Som pricken över i krossade torkade sötsura äppelringar.

Första gången du lagar den blir den dyrare än köpt men man använder inta all mängd ingredienser till en laddning ex. ett paket chiafrön räcker till flera omgångar granola. Så det blir rätt prisvärt i längden. Vill man snåla lite så kan man öka mängden billiga havregryn. Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan. Torkade tranbär, blåbär, hallon, hela linfrön, kokos och kanel och kardemumma kan man också ha i. Med krossad choklad samt mer honung och äppeljuice får du en sötare granola.

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, lätt lunch eller middag.

2,5 liter granola musli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 11 dl havregryn
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl quinoa
  • 3 dl mandlar
  • 3 dl russin
  • 2 dl torkade hårda äppelringar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn i en långpanna och ringla över flytande honung och äppeljuice. Arbeta ihop till en grynig massa.
  3. Tillsätt pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, quinoa och mandlar. Du kan grohacka mandlarna om du vill. Blanda.
  4. Rosta granolan i 20 minuter mitt i ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll upp i en eller två behållare. På bilden har jag använt en 3-liter ziplock plastpåse - de tycker jag är bra till granola. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  7. Tryck och krossa sönder äppelringarna med händerna i den påse de köptes i.
  8. Blanda i russin och krossade äpplen i granolan så att de fördelas jämnt.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Gräv gärna upp lite från botten varje gång du tar så att du får en bra blandning då de mindre delarna i muslin annars är kvar till sist.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer