Granola musli

Granola musli med massa gottis i. En granola mer lik musli. Här rostad i en långpanna för en stor sats. I min granolavariant på musli har jag havregryn som är nyttiga och ger volym samt dessutom är billiga.

Vidare har jag goda pumpafrön, billigare solrosfrön, quinoa och chiafrön för det extra lilla knaprigheten kombinerat med söta russin, lite flytande honung. Som pricken över i krossade torkade sötsura äppelringar.

Första gången du lagar den blir den dyrare än köpt men man använder inta all mängd ingredienser till en laddning ex. ett paket chiafrön räcker till flera omgångar granola. Så det blir rätt prisvärt i längden. Vill man snåla lite så kan man öka mängden billiga havregryn. Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan. Torkade tranbär, blåbär, hallon, hela linfrön, kokos och kanel och kardemumma kan man också ha i. Med krossad choklad samt mer honung och äppeljuice får du en sötare granola.

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, lätt lunch eller middag.

2,5 liter granola musli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 11 dl havregryn
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl quinoa
  • 3 dl mandlar
  • 3 dl russin
  • 2 dl torkade hårda äppelringar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn i en långpanna och ringla över flytande honung och äppeljuice. Arbeta ihop till en grynig massa.
  3. Tillsätt pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, quinoa och mandlar. Du kan grohacka mandlarna om du vill. Blanda.
  4. Rosta granolan i 20 minuter mitt i ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll upp i en eller två behållare. På bilden har jag använt en 3-liter ziplock plastpåse - de tycker jag är bra till granola. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  7. Tryck och krossa sönder äppelringarna med händerna i den påse de köptes i.
  8. Blanda i russin och krossade äpplen i granolan så att de fördelas jämnt.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Gräv gärna upp lite från botten varje gång du tar så att du får en bra blandning då de mindre delarna i muslin annars är kvar till sist.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept