Granola musli

Granola musli med massa gottis i. En granola mer lik musli. Här rostad i en långpanna för en stor sats. I min granolavariant på musli har jag havregryn som är nyttiga och ger volym samt dessutom är billiga.

Vidare har jag goda pumpafrön, billigare solrosfrön, quinoa och chiafrön för det extra lilla knaprigheten kombinerat med söta russin, lite flytande honung. Som pricken över i krossade torkade sötsura äppelringar.

Första gången du lagar den blir den dyrare än köpt men man använder inta all mängd ingredienser till en laddning ex. ett paket chiafrön räcker till flera omgångar granola. Så det blir rätt prisvärt i längden. Vill man snåla lite så kan man öka mängden billiga havregryn. Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan. Torkade tranbär, blåbär, hallon, hela linfrön, kokos och kanel och kardemumma kan man också ha i. Med krossad choklad samt mer honung och äppeljuice får du en sötare granola.

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, lätt lunch eller middag.

2,5 liter granola musli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 11 dl havregryn
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl quinoa
  • 3 dl mandlar
  • 3 dl russin
  • 2 dl torkade hårda äppelringar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn i en långpanna och ringla över flytande honung och äppeljuice. Arbeta ihop till en grynig massa.
  3. Tillsätt pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, quinoa och mandlar. Du kan grohacka mandlarna om du vill. Blanda.
  4. Rosta granolan i 20 minuter mitt i ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll upp i en eller två behållare. På bilden har jag använt en 3-liter ziplock plastpåse - de tycker jag är bra till granola. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  7. Tryck och krossa sönder äppelringarna med händerna i den påse de köptes i.
  8. Blanda i russin och krossade äpplen i granolan så att de fördelas jämnt.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Gräv gärna upp lite från botten varje gång du tar så att du får en bra blandning då de mindre delarna i muslin annars är kvar till sist.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer