Granola musli

Granola musli med massa gottis i. Efter många laddningar och långpannor hemgjord granola har jag nu kommit fram till en riktigt god blandning. Här rostad i en långpanna för en stor sats.

I min granola har jag havregryn som är nyttiga och ger volym samt dessutom är billiga, goda pumpafrön, billigare solrosfrön, quinoa och chiafrön för det extra lilla knaprigheten kombinerat med söta russin, lite flytande honung. Som pricken över i krossade torkade sötsura äppelringar.

Första gången du lagar den blir den dyrare än köpt men man använder inta all mängd ingredienser till en laddning ex. ett paket chiafrön räcker till flera omgångar granola. Så det blir rätt prisvärt i längden. Vill man snåla lite så kan man öka mängden billiga havregryn. Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan. Torkade tranbär, blåbär, hallon, hela linfrön, kokos och kanel och kardemumma kan man också ha i. Med krossad choklad samt mer honung och äppeljuice får du en sötare granola.

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, lätt lunch eller middag.

2,5 liter granola musli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 11 dl havregryn
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl chiafrön
  • 1 dl quinoa
  • 3 dl mandlar
  • 3 dl russin
  • 2 dl torkade hårda äppelringar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn i en långpanna och ringla över flytande honung och äppeljuice. Arbeta ihop till en grynig massa.
  3. Tillsätt pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, quinoa och mandlar. Du kan grohacka mandlarna om du vill. Blanda.
  4. Rosta granolan i 20 minuter mitt i ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll upp i en eller två behållare. På bilden har jag använt en 3-liter ziplock plastpåse - de tycker jag är bra till granola. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  7. Tryck och krossa sönder äppelringarna med händerna i den påse de köptes i.
  8. Blanda i russin och krossade äpplen i granolan så att de fördelas jämnt.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Gräv gärna upp lite från botten varje gång du tar så att du får en bra blandning då de mindre delarna i muslin annars är kvar till sist.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer