Glace au four eller glass i ugn med maräng

Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten. Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.

Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter. Man kan ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak. Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera glassen när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.

Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.

Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).

4 portioner Glace au four

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten: 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 2 msk florsocker
  • Fyllning: 0,5 liter vaniljglass glassblock
  • 0,25 liter mangosorbet, hallonsorbet, blåbärssorbet eller annan sorbet
  • 3 msk likör som apelsin, melon, kaffe eller efter smak (valfritt)
  • 125 gram halvt tinade rårörda bär som hallon, jordgubbar eller blåbär eller blanda
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller blanda att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Rör ner vetemjöl- och bakpulverblandningen i äggblandningen, tillsätt vattnet och rör ihop till en sockerkakssmet.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad kakform (ex. springform, ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min tills sockerkakan är fast. Ta ut, sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper samt låt den svalna.
  7. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
  8. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  9. Pensla sockerkaksbottnen med likör (valfritt).
  10. Lägg djupfryst glass i block samt några kulor sorbet i mitten på sockerkakan. Skär bort sockerkakan så att du har sockerkaka under och någon cm runt om.
  11. Strö över halvt tinade bär.
  12. Fördela marängen över och runt glassen. Ett tips är att använda en spritspåse med stjärntyll och spritsa mönster runt och kors och tvärs.
  13. Pudra över florsockret.
  14. Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 3 min tills marängen fått lite färg. Passa noga för det kan gå fort.
  15. Ta ut glace au four desserten och garnera med färska bär runt om och lite på toppen.
  16. Servera varje gäst en bit Glace au four med tårtspade.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer