Glace au four eller glass i ugn med maräng

Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten. Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.

Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter. Man kan ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak. Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera glassen när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.

Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.

Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).

4 portioner Glace au four

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten: 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 2 msk florsocker
  • Fyllning: 0,5 liter vaniljglass glassblock
  • 0,25 liter mangosorbet, hallonsorbet, blåbärssorbet eller annan sorbet
  • 3 msk likör som apelsin, melon, kaffe eller efter smak (valfritt)
  • 125 gram halvt tinade rårörda bär som hallon, jordgubbar eller blåbär eller blanda
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller blanda att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Rör ner vetemjöl- och bakpulverblandningen i äggblandningen, tillsätt vattnet och rör ihop till en sockerkakssmet.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad kakform (ex. springform, ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min tills sockerkakan är fast. Ta ut, sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper samt låt den svalna.
  7. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
  8. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  9. Pensla sockerkaksbottnen med likör (valfritt).
  10. Lägg djupfryst glass i block samt några kulor sorbet i mitten på sockerkakan. Skär bort sockerkakan så att du har sockerkaka under och någon cm runt om.
  11. Strö över halvt tinade bär.
  12. Fördela marängen över och runt glassen. Ett tips är att använda en spritspåse med stjärntyll och spritsa mönster runt och kors och tvärs.
  13. Pudra över florsockret.
  14. Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 3 min tills marängen fått lite färg. Passa noga för det kan gå fort.
  15. Ta ut glace au four desserten och garnera med färska bär runt om och lite på toppen.
  16. Servera varje gäst en bit Glace au four med tårtspade.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer