Glace au four eller glass i ugn med maräng

Introduktion och förberedelse

Glace au four som är franska för glass i ugn.

Ugnsbakad glass täckt med maräng på ett lager av sockerkaksbotten. En god och uppskattad dessert som känns extra festlig.

Varför smälter inte glassen?

Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen.

Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.

Val av botten

Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten.

Du kan baka egen sockerkaksbotten enligt receptet nedan eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter.

Val av glass

Man kan ha olika glass i Glace au four. Du kan använda köpt glass eller göra egen glass.

Vaniljglass är klassiskt men annan glass eller sorbet blir också gott. Ta förslagsvis hälften vaniljglass och hälften sorbet som ´mangosorbet, hallon eller annan frukt.

Eller chokladglass, pistageglass och så vidare efter smak.

Extra fyllning

Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket.

Garnering

Du kan också garnera glassen när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.

Att dricka till

Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som Sauternes eller Icewein. Eller kaffe som espresso med en söt likör - förslagsvis samma om du haft likör i glassen - eller avec.

4 portioner Glace au four

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • Sockerkaksbotten: 2 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • Maräng: 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk pressad citron
  • 2 msk florsocker
  • Fyllning: 0,5 liter vaniljglass glassblock
  • 0,25 liter mangosorbet, hallonsorbet, blåbärssorbet eller annan sorbet
  • 3 msk likör som apelsin, melon, kaffe eller efter smak (valfritt)
  • 125 gram halvt tinade rårörda bär som hallon, jordgubbar eller blåbär eller blanda
  • 125 gram färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller blanda att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Rör ner vetemjöl- och bakpulverblandningen i äggblandningen, tillsätt vattnet och rör ihop till en sockerkakssmet.
  5. Häll upp smeten i en smord och bröad kakform (ex. springform, ca 24 cm i diameter).
  6. Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min tills sockerkakan är fast. Ta ut, sockra ytan och stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper samt låt den svalna.
  7. Vispa marängen: vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
  8. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  9. Pensla sockerkaksbottnen med likör (valfritt).
  10. Lägg djupfryst glass i block samt några kulor sorbet i mitten på sockerkakan. Skär bort sockerkakan så att du har sockerkaka under och någon cm runt om.
  11. Strö över halvt tinade bär.
  12. Fördela marängen över och runt glassen. Ett tips är att använda en spritspåse med stjärntyll och spritsa mönster runt och kors och tvärs.
  13. Pudra över florsockret.
  14. Grädda Glace au four mitt i ugnen ca 3 min tills marängen fått lite färg. Passa noga för det kan gå fort.
  15. Ta ut glace au four desserten och garnera med färska bär runt om och lite på toppen.
  16. Servera varje gäst en bit Glace au four med tårtspade.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 261 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...