Fransk grönsaksröra

En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.

8 portioner fransk grönsaksröra

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram aubergine
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gr squash eller zucchini
  • 500 gr röd, gul eller grön paprika eller allihop
  • 250 gr gul lök
  • 2 burkar krossade tomater
  • 5 hela tomater, skurna i bitar
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 0,5 tsk socker
  • 1 dl persilja finhackad
  • 10 basilikablad, skurna i strimlor
  • 3 kvistar timjan

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i tärningar ca 1x1 cm stora. Lägg i en skål och salta auberginen med en tsk salt. Vänd runt och låt ligga och dra i 30 minuter. Skölj sedan av saltet i durkslag. Låt rinna av.
  2. Skölj och skär squasch eller zucchin, paprikan samt gul lök i tärningar, ca 1x1 cm.
  3. Skala och hacka vitlök, persilja samt basilika.
  4. Värm ca 6 msk olivolja i en stor gryta eller stekpanna.
  5. Lägg i auberginen och låt den bli brun
  6. runt om. Ta sedan upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Häll i lite mer olivolja och fräs squashen tills all fuktighet har ångat bort. Ta upp och låt den rinna av.
  8. Fortsätt med paprikan samt ta upp när den är mjuk.
  9. Lägg i löken och stek den tills den är mjuk men inte brun.
  10. Tag en stor gryta på cirka 4 liter och häll i den stekta löken, tomater, tomatpuré, vitlök, persilja, socker och timjan.
  11. Låt sjuda i ca 30 min.
  12. Tillsätt grönsakerna och småkoka i ytterligare 30 min. När ca 5 min återstår blanda i basilikan.
  13. Justera smaken på grönsaksgrytan med lite mer tomatpuré, socker, salt och peppar.
  14. Nu kan du servera din franska grönsaksröra. Eller låta den svalna och förvara i kylen samt värma till servering. Grönsakröran går också utmärkt att frysa in.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer