Sillbullar med korintsås
Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis.
Korintsås är en sötsur sås med korinter - en mindre variant på russin.
Tillagning
- Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
- Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
- Kör sill, kalla köttrester, kall potatis och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer till en röra.
- Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägg, potatismjöl, grädde och lite vitpeppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev mer peppar.
- Forma smeten till små fina platta bullar.
- Vänd dem ev. i ströbröd på en tallrik.
- Stek sillbullarna några minuter i taget på medelvärme i smör i en stekpanna på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
- Korintsås: Koka upp vatten eller buljong med korinter, soja, socker, sirap och vinäger och småkoka i 5 minuter.
- Red korintsåsen med potatismjölet genom att röra ut potatismjölet i vatten i en skål eller glas. Tillsätt under omrörning så mycket så att såsen tjocknar till önskad konsistens. Jag tycker korintsåsen ska vara som sweet chilisås i konsistensen.
- Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.
En klassisk resträtt från förr
Sillbullar är lite av en resträtt som man kan laga om man har rester på kokt kall potatis och kött från en stek eller liknande.
Det är inte bara sill i sillbullar utan även kött. Kokt kalvkött eller kött från en kalvstek blir godast men det går också fint att mixa sillen med rå kalvfärs eller nötfärs. Har man andra köttrester från nötkött går de givetvis bra att använda.
Saltsillen ska ligga i mjölk först medan redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt.
Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.
Varianter
- En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks.
- Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal