Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås är en gammal favorit som serveras med kokt potatis. Korintsås är en sötsur sås med korinter - mindre slags russin.

Sillbullar är lite av en resträtt som man kan laga om man har rester på kokt kall potatis och kött från en stek eller liknande.

Det är inte bara sill i sillbullar utan även kött. Kokt kalvkött eller kött från en kalvstek blir godast men det går också fint att mixa sillen med rå kalvfärs eller nötfärs. Har man andra köttrester från nötkött går de givetvis bra att använda.

En del vänder bullarna i ströbröd innan de steks. Tillsätt mer ättika om du önskar syrligare korintsås.

Saltsill ska ligga i mjölk först, redan urvattnade sillfiléer kan användas direkt. Blir smeten för fast går det bra att spä med grädde. Blir den för tunn kan du tillsätta ströbröd.

4 portioner sillbullar med korintsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 stora saltsillsfiléer, flådda, gärna urvattnade
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl kall kokt potatis, skalad, tärnad
  • 300 g kallt kalvkött, rå kalvfärs eller nötfärs
  • 1 rödlök, klyftad
  • 1 ägg
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk grädde
  • 4 msk smör att steka i
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl skorpmjöl
  • Korintsås: 1 dl korinter
  • 4 dl vatten eller fond som kalv, kyckling eller fisk
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk vinäger eller ättikssprit (12 %)
  • 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten

Tillagning

  1. Lägg sillfiléerna i mjölk i 2 timmar. Detta behövs ej om de är urvattnade. Ta upp dem och låt rinna av.
  2. Förbered tillbehör som ex. kokt potatis.
  3. Kör sill, kalla köttrester, kall potatis och rödlöken i en food processor, kvarn eller mixer till en röra.
  4. Blanda sedan de mixade ingredienserna med ägg, potatismjöl, grädde och lite vitpeppar till en smet. Stek ett litet stekprov och smaka av smeten med ev mer peppar.
  5. Forma smeten till små fina platta bullar.
  6. Vänd dem ev. i ströbröd på en tallrik.
  7. Stek sillbullarna några minuter i taget på medelvärme i smör i en stekpanna på varje sida så att de får färg. Gör under tiden såsen.
  8. Korintsås: Koka upp vatten eller buljong med korinter, soja, socker, sirap och vinäger och småkoka i 5 minuter.
  9. Red korintsåsen med potatismjölet genom att röra ut potatismjölet i vatten i en skål eller glas. Tillsätt under omrörning så mycket så att såsen tjocknar till önskad konsistens. Jag tycker korintsåsen ska vara som sweet chilisås i konsistensen.
  10. Servera sillbullarna med korintsåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer