Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

Introduktion och förberedelse för tillagning

Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål är en vegetarisk variant på rotmos men utan fläskkorv.

Tofun kan serveras skivad som den är eller brynas på i lite smör eller olja till servering om man vill det.

Till den stuvade kålen kan du ta savoykål, spetskål eller grönkål.

Istället för marinerad tofu kan man ta stekt halloumi eller fetaost.

Kokt broccoli passar också till.

4 portioner marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • ROTMOS: 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 400 gram marinerad tofu
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)
  • KÅL: 600 gram savoykål, grönkål eller spetskål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. ROTMOS: Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  8. KÅL: laga kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  9. Skölj kålen. Dela den, skär i klyftor som du sedan strimlar eller skär i bitar. Lägg i en stor stekgryta, panna med höga kanter eller såskastrull med tjock botten.
  10. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  11. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  12. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  13. Den gräddstuvade kålen är klar att servera.
  14. Skär upp tofun i skivor. Om du vill kan du bryna tofun i lite smör eller olja. Den kan också serveras som den är.
  15. Servera tofun med rotmos och gräddstuvad kål enligt nedan. Garnera gärna med grovt hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.