Marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

En vegetarisk variant på rotmos utan fläskkorv.
Istället för marinerad tofu kan man ta stekt halloumi eller fetaost. Kokt broccoli passar också till.

4 portioner marinerad tofu med rotmos och gräddstuvad kål

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 400 gram potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 400 gram marinerad tofu
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)
  • Gräddkokt kål: 600 gram Savoykål
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av rotmoset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
  8. Skär upp tofun i skivor. Om du vill kan du bryna den i lite smör. Servera med rotmos och gräddstuvad kål enligt nedan. Garnera gärna med grovt hackad bladpersilja.
  9. Gräddstuvad kål: laga kålen under tiden rotfrukterna kokar.
  10. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  11. Skölj bort ev. grus. Dela kålen i klyftor.
  12. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  13. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  14. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttra på låg värme i 10 minuter under lock.
  15. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  16. Den gräddstuvade kålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer