Champagnesås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Champagnesås är i grunden en ljus vitvinssås till fisk toppad och smaksatt med Champagne eller annat mousserande vin. VVS är vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Här tillsätts skumpa på slutet för en festligare variant. Gott till grillade, ugnstekta eller stekta bitar av fiskfilé som torskrygg, marulk, hälleflundra, pilgrimsmusslor, lax, plattfisk, fiskrullader, queneller eller liknande.

Köp en liten piccolo flaska champagne till såsen eller servera en stor flaska skumpa som fördrink och spara 5 cl till såsen.

Istället för champagne så kan du ta annat torrt (brut) mousserande vin - blev jättegott med tysk Henkell Trocken - som på bilden. Tysk Sekt, spansk Cava, fransk Cremant de Bourgogne, italiensk prosecco. Bara det är torrt vitt mousserande vin - kolla efter Brut på etiketten. Även torr mousserande Rosé funkar.

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning och vatten till nedan recept.

Variant med vetemjöl:

Istället för maizena i receptet nedan kan du byta till maizenaredningen (här 2 msk) mot ca 2 msk vetemjöl. Följ receptet men tillsätt och rör ut vetemjöl i början efter du fräst löken i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden och koka upp samt mixa. Smaka av med salt och peppar.

4 portioner Champagnesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 5 cl champagne eller mousserande vin

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  4. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  5. Tillsätt grädde. Låt småkoka i 10 minuter till.
  6. Tillsätt ljus maizenaredning först en msk sedan ev. mer till önskad tjocklek.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Precis innan servering vispar eller mixar (stavmixer) du i en skvätt champagne eller mousserande vin i såsen.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.