Rönnbärssaft

Koka egen rönnbärssaft. Mycket gott som läskande saft. Saften späder du sedan med vatten till önskad styrka. Förslagsvis 3-6 gånger. Servera gärna iskall med isbitar eller sätt in i kylen att kallna innan servering.  

Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem över natten.

Av 2 liter rönnbär och vatten fick jag ut  1 liter råsaft. Sedan tillsätts 7 dl socker till varje liter råsaft. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärssaft till skafferi och kanske presenter. 

Ska du spara saften länge så tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller 1 krm natriumbensoat. 

Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas. Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.

Förvara saften i ex. 1-3 glasflaskor med kapsyl. Ska du spara saften så se till att sterilisera dem genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera kapsyler. Gör man detta håller saften längre. Ställ rönnbärssaften svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade. 

Öppnad flaska håller minst en vecka i kylen - och flera månader om du har extra konserveringsmedel i. 

ca 1 liter rönnbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär, ca 1,2 kg
  • 1 liter vatten
  • 7 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt) - för extra hållbar saft

Tillagning

  1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
  2. Koka rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme. Låt stå i två timmar under lock.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt 7 dl socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
  5. Fördela rönnbärssaften i glasflaskor och sätt på kapsyl. Låt stå att svalna. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
  6. Vid servering så späder du saften med vatten till önskad styrka - 3-6 gånger är vanligt. Kyl gärna den blandad saften eller tillsätt isbitar och servera den kall.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer