Rönnbärssaft

Introduktion och förberedelse

Koka egen rönnbärssaft. Mycket gott som läskande saft. Saften späder du sedan med vatten till önskad styrka. Förslagsvis 3-6 gånger. Servera gärna iskall med isbitar eller sätt in i kylen att kallna innan servering.

Rönnbärssaft får en bitter ton och är mer en saft för vuxna tycker jag. Påminner lite om en camparibitter och kan serveras on the rocks med lite is och en liten skvätt vatten.

Billigt blir det också om du hittar gratis rönnbär som växer lite här och där. Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem över natten.

Av 2 liter rönnbär och vatten fick jag ut 1 liter råsaft. Sedan tillsätts 7 dl socker till varje liter råsaft. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärssaft till skafferi och kanske presenter.

Kolla in min film på Youtube där jag lagar rönnbärssaften i detta recept.

Ska du spara saften länge så tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller 1 krm natriumbensoat.

Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas. Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.

Förvara saften i ex. 1-3 glasflaskor med kapsyl. Ska du spara saften så se till att sterilisera dem genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Glöm ej att sterilisera kapsyler. Gör man detta håller saften längre. Ställ rönnbärssaften svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade.

Öppnad flaska håller minst en vecka i kylen - och flera månader om du har extra konserveringsmedel i.

ca 1 liter rönnbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär, ca 1,2 kg
  • 1 liter vatten
  • 7 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt) - för extra hållbar saft

Tillagning

  1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
  2. Koka rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme. Låt stå i två timmar under lock.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt 7 dl socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock.
  5. Fördela rönnbärssaften i glasflaskor och sätt på kapsyl. Låt stå att svalna. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
  6. Vid servering så späder du saften med vatten till önskad styrka - 3-6 gånger är vanligt. Kyl gärna den blandad saften eller tillsätt isbitar och servera den kall.
E-mail
Medel: 3.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.