Rönnbärssaft

Koka egen rönnbärssaft. Mycket gott som läskande saft.

Rönnbärssaft får en bitter ton och är mer en saft för vuxna tycker jag.

1,2 liter rönnbärssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 liter rönnbär, ca 1,2 kg
  • 1 liter vatten
  • 7 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt) - för extra hållbar saft

Tillagning

  1. Skölj och rensa rönnbären. Frys rönnbären över natten. Har du plockat frostbitna rönnbär så behöver du ej det.
  2. Koka rönnbär och vatten i 30 minuter i en stor kastrull med lock på medelvärme. Mosa sönder dem lätt med en slev eller med en potatisstöt. Låt stå i två timmar under lock.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 25 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt 7 dl socker per liter saft. Rör och sjud i ca 10 minuter utan lock. Skumma av mot slutet med en slev.
  5. Fördela rönnbärssaften i glasflaskor och sätt på kapsyl. Låt stå att svalna. Förvara sedan svalt och mörkt. Exempelvis i kylen eller källare.
  6. Vid servering så späder du saften med vatten till önskad styrka - 3-6 gånger är vanligt. Kyl gärna den blandad saften eller tillsätt isbitar och servera den kall.
Sila upp saften av rönnbären i en saftsil eller silduk. Denna ställning med silduk är billig och bra att ha till saft.
Sila upp saften av rönnbären i en saftsil eller silduk. Denna ställning med silduk är billig och bra att ha till saft.
Så här ser rönnbär ut om du inte hade koll på det. Rönnbär blir jättegod saft.
Så här ser rönnbär ut om du inte hade koll på det. Rönnbär blir jättegod saft.
Rönnbären kokas till saften
Rönnbären kokas till saften
Rönnbären fryser man innan man gör saft på dem eller plockar efter första frosten.
Rönnbären fryser man innan man gör saft på dem eller plockar efter första frosten.

Serveringsförslag

  • Saften späder du med vatten till önskad styrka. Förslagsvis 3-6 gånger. Servera gärna iskall med isbitar eller sätt in i kylen att kallna innan servering.
  • Saften påminner lite om en camparibitter och kan serveras on the rocks med lite is och en liten skvätt vatten.

Tips

  • Passa på att plocka rönnbär när första frosten slagit till. Eller plocka dem i Augusti - September samt frys dem över natten.
  • Du behöver sil att hälla av rönnbärssaften. Jag har en silställning som heter Saftsil Jonas. Jonas är billig och bra. Ett durkslag, silduk (linnehandduk eller kökshandduk) samt en bunke att samla upp saften funkar också bra.

Mängdberäkning

Av 2 liter rönnbär och vatten fick jag ut 1 liter råsaft. Sedan tillsätts 7 dl socker till varje liter råsaft. Dubbla gärna receptet om du vill ha mycket rönnbärssaft till skafferi och kanske presenter.

Hållbarhet

  • Ska du spara saften länge så tillsätt själv lite extra konserveringsmedel ex. Atamon, Melatin eller 1 krm natriumbensoat.
  • Förvara saften i ex. 1-3 glasflaskor med snäppkork. Ska du spara saften så se till att sterilisera dem genom att koka dem eller värma i ugnen på 125 grader i 10 minuter. Gör man detta håller saften längre. Ställ rönnbärssaften svalt och mörkt i kyl eller källare. De håller flera månader eller längre oöppnade.
  • Öppnad flaska håller minst en månad i kylen - och något år om du har extra konserveringsmedel i.
E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-29